Liggen op de grond is het beste, want vogels zien een silhouet aan voor gevaar. Soms kijkt Jako ook vogels vanuit de auto of een vogelkijkhut.
Liggen op de grond is het beste, want vogels zien een silhouet aan voor gevaar. Soms kijkt Jako ook vogels vanuit de auto of een vogelkijkhut. (Foto: )

Op je buik in het gras vogels spotten

Alblasserdam - Als vierjarig jongetje was hij al gefascineerd door torretjes. Nog steeds is Jako van Gorsel (44) uit Alblasserdam gek op de natuur. Vooral vogels hebben zijn belangstelling. Elk weekend trekt hij erop uit en maakt hij vogelfilmpjes. Die deelt hij vervolgens via het YouTube kanaal van zijn website 'De Visdief' (www.visdief.nl). Op deze website plaatst hij ook recensies over natuurboeken van de KNNV. Van deze uitgeverij is Jako bestuurslid. Een mooie aanvulling op zijn werk als marketeer en accountmanager bij VBK Media, vindt hij.

Door Anja Helmink

Jako woont in Alblasserdam, maar is van geboorte een Zeeuw. Natuurgerelateerde herinneringen heeft hij genoeg. Niet alleen aan de torretjes, die hem als kleuter boeiden, maar ook aan de vogels. "Als tiener werd ik al lid van vogelwerkgroep Tholen. Mijn vader zag op gegeven moment een excursie aangekondigd staan in een plaatselijk krantje. Daar gaf hij mij voor op en zo is het begonnen. Ik ging al snel actief meedoen met vogeltellingen en excursies." 

"Toen ik trouwde, kwam ik op Goeree Overflakkee terecht. Daar is de natuur ook prachtig. Op gegeven moment verhuisden we naar Alblasserdam. Vogelkijkgebieden genoeg hier. Neem nou Kinderdijk, daar zie je vooral in het voorjaar zoveel vogels. Ook ga ik graag naar de Zouweboezem tussen Meerkerk en Ameide. Als je het geduld op kunt brengen, kun je daar van heel dichtbij vogels spotten als de Snor, Blauwborst en Kleine karekiet." Jako kijkt soms vogels vanuit de auto of een vogelkijkhut, maar gaat toch het liefst lopend op pad. Camouflerende kleding aan, een hoedje op en zo laag mogelijk bij de grond blijven. Liggen is eigenlijk het beste. Vogels zien een silhouet namelijk aan voor gevaar. Meestal blijft Jako in Zuid-West Nederland, maar af en toe gaat hij bijvoorbeeld een keer naar IJmuiden of Europoort. Op zoek naar zeevogels. 

Jako heeft zich tot doel gesteld, elke dag een nieuw vogelfilmpje op zijn website te plaatsen. "Het is zo leuk om filmpjes te maken. Drie jaar geleden stopte ik met zeevissen en zocht ik iets anders om te doen. Toen las ik een artikel over YouTube filmpjes maken. Dat vond ik meteen leuk. Naast het filmen, begon ik toen ook met mijn site 'De Visdief'.

Vogels kijken, lezen, schrijven en filmen, Jako doet het allemaal graag. Ook zijn er de contacten met de bezoekers van zijn site. Die fungeert ook als vraagbaak, merkt hij. Mensen stellen hem bijvoorbeeld vragen over de aanschaf van een vogelkijkspullen. "Steeds meer mensen kijken vogels, merk ik. Op mijn site geef ik veel tips over alles wat met vogels kijken te maken heeft. Qua vogelkijkgebieden is het molengebied een aanrader, maar ook de Donkse laagte is de moeite waard. Daar zijn veel weidevogels en ook is er een plas/dras gebied. In de Crezéepolder zie je het hele jaar door de ijsvogel en ook kun je er witgatjes en kemphanen spotten."

Jako leidt op verzoek een vogelexcursie door een gebied, wat hij goed kent. Meer informatie hierover is te vinden op zijn website. www.visdief.nl.

Meer berichten