De familie van Vincent komt uit Bleskensgraaf. Tussen Bleskensgraaf en Oud-Alblas stond een molengang van drie molens. (Foto: Privé)
De familie van Vincent komt uit Bleskensgraaf. Tussen Bleskensgraaf en Oud-Alblas stond een molengang van drie molens. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Modelbouwer beeldt familiegeschiedenis uit

Bleskensgraaf - Hillegommer Vincent de Bode heeft samen met twee vrienden jarenlang gewerkt aan een wel heel bijzondere en sfeervolle modelspoorbaan waarin hij zijn eigen familiegeschiedenis in Bleskensgraaf heeft verwerkt.

Alles op deze baan is zelfbouw en tot op de tiende van een millimeter exact op schaal gemaakt. Deze modelbaan is voor het eerst voor het grote publiek te zien tijdens de Smalspoormodelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden in het weekend van 29 en 30 september. Vincent de Bode, Peter van der Kooij en Claude Moinier zijn ervaren modelbouwers. Al weer vele jaren geleden hebben zij besloten gezamenlijk een nieuwe modelbaan naar Nederlands voorbeeld te bouwen. De familie van Vincent komt uit Bleskensgraaf. Tussen Bleskensgraaf en Oud-Alblas stond een molengang van drie molens. Hun functie werd rond 1900 overgenomen door een stoomgemaal dat op de plaats van de eerste molen werd gebouwd. De beide andere molens werden afgeknot en dienden als woning voor de machinist (Vincents opa) en de stoker. Zo werd de afgeknotte molen het geboortehuis van Vincents vader. Vincent had altijd al een model van die molen willen maken.

Melkfabriek

Zijn oom Cor werkte zijn hele leven op de Bleskensgraafse melkfabriek De Graafstroom. Hij schreef er een boek over: 75 Jaar Graafstroom, wat Vincent inspireerde om ook die melkfabriek in een modelbaan te verwerken. Hij heeft de fabriek, zoals hij er in 1947 uitzag, in miniatuur nagebouwd. Deze fabriek lag (net als de molengang) aan het karakteristieke slingerende riviertje, de Alblas. In het begin van de oorlog werd het centrum van Bleskensgraaf door een bombardement verwoest. Over dat bombardement is een boek geschreven met daarin (voor een modelbouwer) zeer bruikbare foto's van hoe het dorp er voor de oorlog had uitgezien. De overige huisjes en de boerderij zijn gemaakt naar voorbeeld van die foto's. Als modelspoorliefhebber wil je natuurlijk wel een treintje laten rijden. Rond Bleskensgraaf hebben nooit treinen gereden. Daarom is een smalspoorlijntje bedacht. Tijdens de smalspoormodeldagen kunnen bezoekers Vincent, Peter en Claude van alles vragen over het bouwproces en de techniek van deze speciale modelbaan.

Meer berichten