v.l.n.r. Theo Jansen, André Hoogendoorn, Evert de Bruijn en Kees Stam.
v.l.n.r. Theo Jansen, André Hoogendoorn, Evert de Bruijn en Kees Stam. (Foto: )

Bijzondere expositie over de Mission Belle

Nieuw-Lekkerland - In het atrium van Woonzorgcomplex 't Waellant valt het oog meteen op de enorme parachute, die lijkt te waken over een bijzondere fototentoonstelling. Op veertien borden is de geschiedenis vastgelegd van de bommenwerper B-17G, die op 1 december 1943 in de rivier de Lek stortte, ter hoogte van het voormalige buitendijks staande Café Het Zwaantje. De expositie heeft alles te maken met het monument dat op zaterdag 29 september in de directe omgeving van de crashlocatie wordt onthuld. De realisatie is in handen van de Mission Belle, Stichting B-17G Memorial Nieuw-Lekkerland.

Door Ria Scholten

"Het is allemaal begonnen met het Amerikaanse boek We knew we were in for a long day over de oorlogservaringen van de bemanningsleden van de B-17G 'Mission Belle' die de crash overleefd hebben", vertelt stichtingsvoorzitter André Hoogendoorn. "Toen burgemeester Dirk van der Borg het boek overhandigd kreeg was het eerste dat hij opmerkte 'daar moeten we iets mee'. Hij was toen nog niet op de hoogte van het feit dat Lekkerlander Wim Hasman in de loop van de tijd heel veel informatie over de crash had verzameld. Verschillende onderlinge contacten leidden in 2015 tot de oprichting van de reeds genoemde stichting. Zij heeft zich ten doel gesteld om de tienkoppige bemanning, van wie er drie het ongeluk niet hebben overleefd, te eren met een monument."

 

"Vervolgens werd onderzocht of er voor onze missie voldoende draagvlak was", vult Theo Jansen aan. "Wij hebben onder andere het Kernoverleg Nieuw-Lekkerland, de direct omwonenden en de plaatselijke ondernemers benaderd. Zij reageerden positief. De Historische Vereniging West-Alblasserwaard was eveneens enthousiast. Er werd in kaart gebracht hoe het monument er uit zou moeten komen te zien. De opdracht was dat het monument herkenbaar moest zijn. Uiteindelijk viel de keus op Den Hollandsche in Elst, een bedrijf dat gespecialiseerd is in graf- en oorlogsmonumenten. De volgende stap was het bijeensprokkelen van de benodigde gelden. Wij hebben een presentatie bij de ondernemersvereniging gehouden. Die avond leverde ons veel ondersteuning op, zowel in natura als financieel. Er werden certificaten uitgegeven met een waarde vanaf 50 euro, waarvan er 53 zijn verkocht."

 

Kees Stam vertelt: "Het Amerikaanse boekje is door onze bestuursleden Wim Hasman en John Heuvelman vertaald en vervolgens bewerkt door Barry Ouweneel-Van Dam uit Alblasserdam. Van dit boekje, met de titel We wisten dat het een lange dag zou worden, zijn er in totaal zo'n 700 verkocht. Hierin zijn verschillende ooggetuigen en de belevenissen van de bemanning beschreven. De fundering waarop het monument geplaatst gaat worden is inmiddels gelegd door Aannemingsbedrijf Jan Verheij." In de aanloop naar de onthulling van het memorial, waarbij 37 nabestaanden aanwezig zullen zijn, heeft de Historische Vereniging West-Alblasserwaard een mooie tentoonstelling met 110 foto's ingericht. Evert de Bruijn vertelt: "Hierop is onder andere te zien hoe de bemanning in het vliegtuig opgekruld zat. Het was bijzonder oncomfortabel en steenkoud. De expositie laat de oorlogssituatie zien en vertelt alles over de missie van de gecrashte bommenwerper. Zeven bemanningsleden werden gered en naar Duitsland afgevoerd."

Meer berichten