Carlo Lucas en Alice Blokland voor hun zelf ontworpen Scheldeplein Schemerlamp. Ze zijn er trots op en blij mee. (foto: privébezit Alice Blokland)
Carlo Lucas en Alice Blokland voor hun zelf ontworpen Scheldeplein Schemerlamp. Ze zijn er trots op en blij mee. (foto: privébezit Alice Blokland) (Foto: )

Trots op Scheldeplein Schemerlamp

Alblasserdam - Beiden waren als omwonenden actief betrokken bij het ontwerp van het nieuwe Scheldeplein in de wijk Kinderdijk in Alblasserdam. Ze namen zelfs het ontwerp voor het kunstzinnige object voor hun rekening. Alice Blokland en Carlo Lucas staken hier met plezier vele vrije uren in en zijn erg blij met het eindresultaat.

Door Anja Helmink

De verbouwing van het Scheldeplein begon in oktober 2017, nadat een werkgroep van bewoners samen met de Gemeente het ontwerp had gemaakt. In het vernieuwde plein zijn twee grote cirkels aangebracht. Het kunstwerk, naar ontwerp van Alice en Carlo, staat als stralend middelpunt in de grootste cirkel.

"De renovatie was hard nodig en begon als burgerparticipatie-project van de Gemeente", vertelt Carlo. "De gemeente had en heeft als motto 'Samen doen' en wilde de bewoners er graag bij betrekken. Zo kwamen Alice en ik in beeld. "We komen allebei uit de reclamewereld, waar we als creative directors werkzaam zijn geweest. Eigenlijk zijn we twee complementaire creatieve geesten, die het plein graag mooi wilden maken," aldus Alice.

Carlo: "Het plein moest een soort huiskamer worden van wijk Kinderdijk. Door het huiskamerconcept gingen we nadenken over de vraag: Wat heb je allemaal in een huiskamer? Zo kwamen we uit op het idee van een kunstzinnig vormgegeven schemerlamp. Die is naast mooi, ook meteen functioneel." De materiaalkeuze en bouwtechniek van de Schemerlamp begon met iets waar Alice en Carlo tegenaan liepen: een project in Las Vegas van Royal IHC Architectural Fabrications, bestaande uit een viertal hoge organisch aandoende vormen van puur cortenstaal. Aan de hand hiervan gingen ze tekenen en schetsen, en maakten ze verschillende 3D-modellen. Alice: "Die Las Vegas figuren vonden we mooi en we vroegen ons af of IHC iets dergelijks ook zou willen maken voor in de eigen 'achtertuin' (= wijk Kinderdijk). Het bedrijf reageerde positief op ons idee en heeft ons aan alle kanten geholpen. Voor hen was het ook een mooi werkenlerenproject. Al met al zit er een jaar tijd tussen het laatste model en de plaatsing van De Scheldeplein Schemerlamp."

In het huidige ontwerp, dat bestaat uit drie schuin omhoog wijzende, cortenstalen bladen, is een meanderend perforatiepatroon te zien. Een verwijzing naar het meanderende pad op het nieuwe Scheldeplein. Maar ook nog naar iets anders: de maar liefst 1500 perforaties van verschillende formaten staan verhoudingsgewijs voor de ruim 4500 mensen van diverse pluimage in de wijk, die allemaal een lichtpuntje zijn.

Op 30 juli is De Lamp middenin de grote cirkel geplaatst. Aangezien het toen zomer was en pas laat donker, werd de officiële ontsteking uitgesteld tot afgelopen vrijdagavond. Op 21 september om 21.00 uur ging De Lamp voor de allereerste keer aan. Alice en Carlo: "We zijn blij en trots, dat we De Scheldeplein Schemerlamp samen met alle betrokkenen hebben kunnen realiseren."

Meer berichten