Karin met Shrek en Fiona. Varkens zijn makkelijk te trainen volgens haar. Ze zijn slim en hebben de cognitieve leeftijd van een driejarig kind.
Karin met Shrek en Fiona. Varkens zijn makkelijk te trainen volgens haar. Ze zijn slim en hebben de cognitieve leeftijd van een driejarig kind. (Foto: )

Karin is een echt buiten- en beestenmens

Alblasserdam - Ze groeide op met een hond en een kat en bleef ook daarna altijd verknocht aan dieren. Thuis heeft Karin Müllenberg uit Alblasserdam 2 mooie, langharige Syberische katers en daarnaast geniet ze van de dieren op kinderboerderij De Plantage. Karin is inmiddels alweer enige tijd beheerder van de Alblasserdamse kinderboerderij.

Door Anja Helmink

Als kind ging Karin (33) al naar de kinderboerderij. "Ook stonden er toen bij de Kortlandse brug een paar geiten. Mijn opa woonde daar vlakbij aan de Bilderdijkstraat en hij bewaarde altijd de kapjes van het brood. Die mocht ik dan aan de geitjes geven. Ik wist toen nog niet dat brood niet zo goed is voor dieren."

Qua opleiding probeerde ze de laboratoriumschool en de kappersacademie, maar beiden bleken het niet te zijn voor haar. Uiteindelijk koos ze voor de opleiding tot dierenassistente. "Toen ik daarmee bezig was, liep ik hier als vrijwilliger al rond op de kinderboerderij. Mijn vader was hier ook actief en ik vond het leuk om op vrijdagmiddag samen met hem te werken. Op gegeven moment gingen we als kinderboerderij steeds meer los van de gemeente opereren en kwam er behoefte aan een beheerder. Toen ben ik begonnen met de beheerdersopleiding aan het Aeres Training Centre in Barneveld. Vorig jaar mei rondde ik deze opleiding met goed gevolg af en vanaf toen mocht ik officieel beheerder zijn."

Karins taken zijn heel divers. "Ik hou de website en de facebookpagina bij. Ook controleer ik de dieren en contracteer ik indien nodig de dierenarts. Wat we zelf kunnen, doen we zelf. Stagiair(e)s regelen hoort ook bij mijn werk. We hebben er nu drie. Ook onderhoud ik de contacten met de scholen."

Al met al is Karin de hele week op de kinderboerderij te vinden en vaak offert ze (met plezier) ook nog wat vrije uren op. Het leukst vindt ze het werken met de dieren. "Ik vind vooral de varkens Shrek en Fiona leuk. Varkens zijn heel slim en hebben de cognitieve leeftijd van kind van 3. Het zijn soms net kleuters, die niet willen luisteren. Ze volgen mij bijvoorbeeld zolang als ze me zien. Als ze me uit het oog verliezen, gaan ze er snel vandoor. Ik hou daarvan. Varkens zijn ook zeker niet vies en dom, zoals vaak gedacht wordt."

De kinderboerderij heeft een trouwe groep vrijwilligers, maar er zijn wel nieuwe mensen nodig. Vooral gastvrouwen zijn welkom, al is het maar voor één keer per maand.

Vier keer per jaar organiseert het vrijwilligersteam een bijzondere activiteit. Voor 6 oktober (rond de negende verjaardag van De Plantage) staat een Piratenfeest gepland. De opkomst tijdens de speciale dagen hangt erg af van het weer. "Afgelopen paasfeest was een topper", vertelt Karin. "Met 733 bezoekers op één middag bereikten we echt een record. Nieuw zijn de knutselactiviteiten in onze opgeknapte hooimijt. Afgelopen zaterdag zijn we daarmee gestart."

Karin geniet elke dag enorm van haar werk. "Ik ben echt een buiten- en een beestenmens. Ik zou niet zonder dieren kunnen."

Meer berichten