Links Anton Deelen, rechts Arjan de Ruyter. Aan de wand een voorbeeld van ratten in actie. Ze ondermijnen dijken en kades door het graven van gangen en holen. Ook vormen de holen onzichtbare valkuilen.
Links Anton Deelen, rechts Arjan de Ruyter. Aan de wand een voorbeeld van ratten in actie. Ze ondermijnen dijken en kades door het graven van gangen en holen. Ook vormen de holen onzichtbare valkuilen. (Foto: Anja Helmink)

Zij strijden tegen ratten

Alblasserwaard - Vanwege de schade, die de ratten veroorzaken, werd bestrijding noodzakelijk. Anton Deelen uit Nieuw-Lekkerland stuurt vanuit Groot-Ammers een heel team bestrijders aan. De bestrijding gebeurt onder verantwoordelijkheid van Waterschap Rivierenland.

Door Anja Helmink

Anton was niet altijd rattenvanger. "Ik was automonteur en hoorde van mijn vrouw, dat de man van haar collega rattenvanger was. Dat vond ik interessant. Ik ging een keer mee en was verkocht. Eerst werkte ik als premievanger en werd ik per rat betaald. Ik verdiende 7,50 gulden per rat. Door zo te beginnen, kon ik op mijn gemak kijken of ik het leuk vond. Uiteindelijk heb ik de overstap gemaakt naar het bestrijdingsteam van de provincie (nu waterschap)."

Arjan de Ruyter is seniorbestrijder binnen het team van Anton. Ook hij had eerst een andere beroep. "Ik was scheepstimmerman en zat daardoor altijd binnen. Daarom solliciteerde ik verschillende keren bij de provincie. Uiteindelijk kwam ik via een uitzendbureau terecht in het buitenwerk." Nu is Arjan alweer vele jaren rattenvanger. Dat gaat niet zomaar, vertelt hij. "Het echte vak leer je door mee te lopen met ervaren bestrijders. We leiden elkaar op. Je moet veel leren over het gedrag van de ratten en je in hen verplaatsen. In het voorjaar letten we onder andere op keutels, daar bakenen de ratten hun territorium mee af."

Als Arjan op pad gaat, kijkt hij eerst bij de voorkeursplaatsen van de muskusratten. Ook let hij goed op sporen. "Een muskusrat is een nachtdier en wij werken overdag. Daardoor kunnen we goed zien wat ze 's nachts gedaan hebben. We letten op gaten in de kant en aangevreten gras. Ook letten we op grasresten op de bodem. Kortom: we kijken naar wat anders is. Als ik sporen ontdekt heb, ga ik de sloot in met lieslaarzen aan en lange handschoenen. Ook heb ik mijn ströberstok bij me, dat is een lange stok met een haak op het eind. Met mijn voet zoek ik naar de ingang van het hol door de kant af te trappen. Soms moet ik een heel stuk aftrappen, voor ik de ingang gevonden heb. Met de ströberstok check ik vervolgens de ingang op verse voedselresten. Die haal ik eruit, waarna ik een klem in de opening plaats. Het gat markeer ik vervolgens met bamboestokjes. De rat zwemt door de opening van het gat in de klem en is bijna meteen dood."

"Soms gebruiken we ook vangkooien, waarin de ratten verdrinken. We proberen steeds manieren te vinden, die zo weinig mogelijk dierenleed veroorzaken. De Conibearklemmen worden bijvoorbeeld straf afgesteld, waardoor de rat binnen enkele seconden dood is." Alle gegevens zijn gedigitaliseerd. De bestrijders voeren via een app in waar ze zijn en wat ze vangen. "We lopen dus met een smartphone langs de waterkant".

Meer berichten