Het voormalige Nedstaalterrein in Alblasserdam krijgt weer toekomstperspectief. (Foto: pr)
Het voormalige Nedstaalterrein in Alblasserdam krijgt weer toekomstperspectief. (Foto: pr) (Foto: pr)

Verontreinigd terrein Nedstaal krijgt nieuw perspectief

Alblasserdam - Staalfabriek Nedstaal in Alblasserdam sloot in 2017 definitief zijn deuren. Wat er daarna met het grote terrein van maar liefst 360.000 m2 moest gebeuren, werd onderzocht. Onlangs werd het terrein verkocht aan investeerder SVE Group. Het industriële terrein krijgt weer perspectief!

Stepforward werd door de vorige eigenaar, Ruigenhil Vastgoed, een jaar geleden al betrokken bij het grote project. Zij wilden de locatie graag verkopen en riep de hulp in om partijen te vinden om de locatie te verwerven.

Aan het werk

Uiteindelijk werd SVE Group als geschikte koper gevonden om perspectief te bieden aan de bijzondere locatie. Het doel is om op deze plek, net als in de hoogtijdagen van Nedstaal, weer duizenden mensen aan het werk te krijgen. Dit lukt alleen als de gemeente, provincie en betrokken bedrijven samenwerken om dit een succes te maken. En dat lijkt te lukken! Stepforward heeft continue contact met gemeente en provincie.

Het perceel zal onderverdeeld worden in verschillende bedrijfspercelen en zodoende weer een wervelende, industriële hotspot worden.

Circulaire sloop

Om dit te bewerkstelligen heeft Stepforward de volledige bodem van het terrein in beeld gebracht, evenals het milieu -aspect. Op deze basis kon SVE Group het terrein 'as is' aankopen. Afgelopen week heeft het transport plaatsgevonden. Volgende stap is de sloop van het oude gebouw. De sloop wordt zoveel mogelijk circulair uitgevoerd, zodat waardevolle materialen weer worden hergebruikt.
Stepforward zal vervolgens de kopende partijen van de deelpercelen ondersteunen in het bodemaspect. Dit zullen voornamelijk maritieme en logistieke ondernemingen betreffen. Per kavel brengen zij de bodem in beeld inclusief de risico's en gelden ze als sparringpartner voor de koper.

Mercon-Kloos

Stepforward is hiermee verantwoordelijk voor de hele aanpak rondom de bodem- en grondwaterverontreiniging. Ook pakken ze het flora- en fauna onderzoek op en begeleiden de saneringen. Indien gewenst behoort de afkoop van de sanering zelfs tot de mogelijkheden. Daarnaast begeleiden ze de bedrijven op het gebied van subsidie aanvragen.
Naast het voormalige Mercon-Kloos terrein betreft dit de tweede grote industriële locatie waar Stepforward als bodemexpert betrokken is in Alblasserdam. Op het Mercon-Kloos terrein wordt een nieuwbouwwijk ontwikkeld.

Meer berichten