Foto: Foto:
Column Ko van Vaardegem

Pindakaas met jam

Mijn vrouw en kinderen doen allemaal dubbel beleg op hun boterham en nu begint mijn hond ook al. Ik niet, ik ben een Zeeuw. Mijn moeder zei altijd: 'jij hebt zeker de oorlog niet meegemaakt' als ik twee plakjes worst op mijn boterham deed. Ze gebruikte soms ook – als grapje zei ze – een uitdrukking van haar grootmoeder: 'beter de maag gebarsten dan de spijs bedorven' als de restjes moesten worden opgegeten. Weggooien is zonde. De boodschap was duidelijk.
't Zijn nu natuurlijk andere tijden, de vooruitgang, steeds meer welvaart. Hoe dan ook: ik blijf bij één soort beleg per boterham en zeg vaak: 'ik eet alles liever apart, dan proef ik tenminste verschil'. Eerlijk gezegd is het waarschijnlijk toch meer mijn Zeeuwse schuldgevoel.
Maar goed mijn hond begint nu ook al. Ik loop 's morgensvroeg met mijn hondenmaatjes bij de molens (de zeilboot ligt er trouwens nog steeds). Het is fris, nog halfdonker. In de verte komt een fiets aanrijden. Ik zie vooral het felle licht van de koplamp. Wat dichterbij zie ik ook een cameraman die de fietser filmt. Als ik bij hem ben, vraag ik naar de bekende weg: 'een film aan het maken?'. 'Ja' zegt hij 'een spotje voor de ANWB voor de campagne Licht Aan'. Ik wens hem succes en loop verder. 'Kom', zeg ik tegen mijn hond die aan de spullen van de cameraman staat te snuffelen en loop door. Vijf stappen verder kijk ik nog even achterom en zie mijn hond een plastic zakje met inhoud uit een zwarte rugtas van de cameraman pakken. Met veel pijn en moeite weet ik de helft uit de bankschroef van mijn lieve hond te krijgen. De rest is 'hap-slik-weg' met plastic en al. De cameraman kijkt wat treurig naar de restanten. 'Mijn ontbijt: twee boterhammen met pindakaas en jam'. 'Sorry', zeg ik, 'het spijt me erg' en probeer hem geld te geven voor lekkere broodjes bij bakker Stam. Hij wil het niet aanpakken. 'Het geeft niet, het is niet erg', zegt hij. Ik vind het wel erg, want nu zit mijn hond kwijlend te kijken als mijn vrouw weer pindakaas EN jam op haar boterham doet.
Ko van Vaardegem

Meer berichten