Annemarieke en Zamira bezig met het maken van hondensnuffelmatten. Deze werden in de kringloop verkocht.
Annemarieke en Zamira bezig met het maken van hondensnuffelmatten. Deze werden in de kringloop verkocht. (Foto: Anja Helmink)

Project helpt bij het vinden van passend werk

Nieuw-Lekkerland - Pand 83 in Nieuw-Lekkerland is gemakkelijk te bereiken en snel gevonden. Het biedt ruimte aan onder anderen een afdeling van Philadelphia. Bij binnenkomst in de 'huiskamer' vallen de kleurrijke letters meteen op: 'Welkom, Jij bent in beeld.' Over dit project vertelt coördinerend begeleider Annemarieke van Vliet graag meer.

Door Anja Helmink

Annemarieke is maatschappelijk werker en komt oorspronkelijk uit de jeugdhulpverlening. Inmiddels werkt ze nu drie jaar als coördinerend begeleider voor Philadelphia. "We hebben een tak 'werk en begeleiding' en daar past 'Jij bent in beeld' heel goed bij. Gemeente Molenwaard signaleerde, dat er op het gebied van werk nogal wat mensen tussen wal en schip raken. Zij komen niet aan passend werk of zijn dit kwijt geraakt. De gemeente vroeg ons of wij hun project wilden coachen. Dat wilden we graag en het is echt heel leuk. Ik doe met collega Aafke de coaches en collega Frans verzorgt de gesprekken met de buitenwacht."

"We draaiden eerst een pilot van een jaar, met 8 mensen op twee dagdelen. Dat bleek veel te weinig te zijn. Inmiddels draaien we nu 4 dagen met 20 deelnemers per traject. We hebben net het achtste traject afgesloten. De trajecten zijn er voor iedereen die hulp nodig heeft bij het zoeken van een daginvulling of werkplek. Mensen kunnen zichzelf aanmelden, maar we krijgen ook deelnemers via bijvoorbeeld vluchtelingenwerk en Avres."

Doorstromen

"Met de deelnemers werken we een lessenpakket door, maar ook kijken we per persoon wat hij of zij nodig heeft om verder te komen. Na 10 weken kan doorgestroomd worden naar bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of dagbesteding. Een verlenging van de coaching is ook mogelijk. In het traject zitten onder andere lessen SOVA en sollicitatietraining. Het project voorziet duidelijk in een behoefte. We hebben tot nu toe 100 aanmeldingen gehad, waarvan er 85 zijn gestart. Van deze deelnemers heeft negenenvijftig procent werk of dagbesteding gevonden. Een verrassend hoog percentage, waar we heel blij mee zijn."

Organisaties versterken elkaar

"Qua organisaties hier in Pand 83 willen we elkaar graag versterken. Zo mogen onze deelnemers bijvoorbeeld werken in de kringloopwinkel. Mensen kunnen tijdens of na dit traject ook gaan werken in bijvoorbeeld de bibliotheek, 't Waellant of de Kattenmand. We werken met kleine, haalbare doelen. Een doel kan bijvoorbeeld zijn iets opruimen. Zo was er een deelnemer, die al maanden tegen de rommel in zijn schuur aankeek. Opeens kregen we op een middag een appje met de boodschap: "Gedaan!"

"Het leuke van dit werk is de mogelijkheid tot creatief, 'out of the box' denken. We zijn erg blij dat ondernemers met ons mee willen denken om dingen mogelijk te maken. We zoeken voor alles een oplossing."

Op donderdag 22 november is van 19.00 tot 21.00 uur een winterfair in Pand 83. Alle organisaties laten dan iets van zichzelf zien. Aanmelden kan via: 06 12948984 of a.vanvliet@philadelphia.nl.

Meer berichten