Deze vrijwilligers gingen afgelopen maandag op pad om de mantelzorgers een mooi boeket aan te bieden als blijk van waardering.
Deze vrijwilligers gingen afgelopen maandag op pad om de mantelzorgers een mooi boeket aan te bieden als blijk van waardering. (Foto: Anja Helmink)

Het is weer de Maand van de Mantelzorg

Alblasserdam - November is in Alblasserdam de 'Maand van de Mantelzorg'. Het thema voor 2018 is: 'Verras de mantelzorger". De maand werd net als vorig jaar op een leuke manier ingeluid met de 'bloemenactie'. Dertig vrijwilligers, inclusief wethouder Dorien Zandvliet, gingen op pad om meer dan 300 boeketten te bezorgen bij mantelzorgers.

Door Anja Helmink

Op de site van de 'Dag van de Mantelzorg' staat het volgende: "In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Liefst 750.000 mantelzorgers zorgen zelfs meer dan 8 uur per week voor iemand en doen dat langer dan 3 maanden. Omdat de zorg zich over het algemeen richt op bekenden, vinden deze mantelzorgers hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet." Vandaar de Dag van de mantelzorg, als blijk van waardering. Alblasserdam heeft zelfs een hele 'Maand van de mantelzorg'. De aftrap hiervan vond plaats door middel van de bloemenactie afgelopen maandag. Aanstaande zaterdag, op de Dag van de Mantelzorg is er de 'gebakjesactie', vertelt directeur Tonia Ruybroek van SWA enthousiast. "We delen dan bij de HEMA gebakjes uit aan de mantelzorgers, die daar dan samen met de mensen, die ze verzorgen van mogen genieten. Voor een deel wordt deze actie gesponsord door de HEMA. Daar zijn we heel blij mee. Verder bieden we de mantelzorgers onder andere creatieve workshops aan."

Activiteiten

Zo staat voor donderdag 8 november een bijeenkomst gepland onder leiding van Lia van de Berg rondom het Zentangle tekenen. De inloop is vanaf 9.45 uur in Cultureel Centrum Landvast. Op 13 november kunnen alle haaksters vanaf 14.15 uur terecht bij Helpende Handen in het Participand aan de Lelsstraat. Voor wie niet van haken houdt, zijn er spelletjes aanwezig. Ook op 19 november is er vanaf 13.45 uur een creatieve middag in Waardeburgh aan De Alblashof 1B.

Workshops

Naast ontspannende dingen zijn er ook bijeenkomsten georganiseerd om meer kennis op te doen. Zo is er op maandag 12 november een workshop 'Minder piekeren' in de bibliotheek aan de Ieplaan. Heleen Visser zal de spreekster zijn en iedereen is welkom vanaf 19.15 uur. Tonia van SWA is ook erg blij met de activiteit voor jonge mantelzorgers. "Op zaterdag 24 november verzamelen we om 11.15 uur bij De Postduif aan de Randweg en gaan we op weg naar de Escaperoom. Ook eten we gezellig pannenkoeken met elkaar." Op woensdag woensdag 21 november is er in Het Participand vanaf 9.15 een koffieochtend voor ouders van kinderen met een beperking. Esther Vliegenthart komt op 29 november bij SWA meer vertellen over autisme aan de hand van het Autisme belevings circuit. De inloop is vanaf 9.15 uur. Tenslotte is er op vrijdag 30 november nog een slotfeestje in Landvast. Om 15.15 is iedereen welkom voor de film Rafaël of een gezellige Bingo. Daarna is er om 17.30 nog een heerlijk warm buffet.

Aanmelden voor een activiteit: 078- 2021220, info@stichtingwelzijnalblasserdam.nl.

Meer berichten