De entree van het huis van het bruidspaar was feestelijk versierd. (Foto: Ria Scholten)
De entree van het huis van het bruidspaar was feestelijk versierd. (Foto: Ria Scholten) (Foto: )

Echtpaar De Haan deelt al 60 jaar lief en leed

Alblasserdam - Het was op dinsdag 13 november precies zestig jaar geleden dat Abram de Haan en zijn echtgenote Marianne de Haan-Smit elkaar het jawoord gaven in het oude gemeentehuis van Alblasserdam. Burgemeester Jaap Paans kwam hen namens het gemeentebestuur feliciteren.

Door Ria Scholten

Voor het bruidspaar De Haan was de echtverbintenis de start van een bewogen levensweg met lief en leed in goede en kwade dagen. De bruidegom is een echte Alblasserdammer. Zijn echtgenote zag het levenslicht in Hendrik-Ido-Ambacht. Hun romance begon op het ijs. Hun liefde werd bezegeld met zes kinderen, van wie tot hun groot verdriet de oudste dochter op jonge leeftijd is overleden. De familie is in de loop der jaren uitgebreid met 14 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen.

"We zijn begonnen in de Rijnstraat", vertelde de bruidegom. Na een aantal jaren hebben we dat huis verruild voor een drive-in woning aan de Groen van Prinstererstraat. Zesendertig jaar kregen wij de kans om dit huis te kopen. Het was voor mij een feest der herkenning want ik heb hier als kind al een tijdje gewoond."

Na de dienstplicht van de heer De Haan startte hij zijn eigen transportonderneming. Op 2 januari 1961 begon hij met één vrachtwagen. Dit aantal groeide uit een transportgroep met meer dan 200 voertuigen, 320 medewerkers en meerdere vestigingen in de Benelux. Hij was 20 jaar lid van de Kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Alblasserdam, waarvan 16 jaar scriba. "Zonder een stabiel thuisfront was dit allemaal niet mogelijk geweest", vertelde de bruidegom. "Marianne was er altijd voor de kinderen en hielp en werkte daarnaast ook nog mee in het bedrijf."

"Dankbaar genietend van een goede gezondheid gaan we nog graag een aantal keren per jaar naar ons mooie huis in Spanje om daar te genieten van de zon en de zee", liet het paar weten. "In Nederland genieten we van ons huis en onze tuin op deze bijzondere plek. Ons huwelijksjubileum wordt met de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen op feestelijke wijze in de Efteling gevierd."

Meer berichten