Foto:

Aart van Krimpen komt uit een echt molengeslacht

Groot-Ammers - Aart van Krimpen woont op de Achtkante Molen, dat is de derde molen langs de Molenkade in Groot-Ammers. De Molenkade is alleen voor bestemmingsverkeer bedoeld, dus veel verkeer is er niet. Dat is maar goed ook, want passeren gaat niet lukken en draaien gaat ook niet vanzelf. Aangekomen bij de molen, sta je verbaasd over het mooie plekje midden in de polder. Molenaar Aart van Krimpen is er maar wat blij mee en vertelt graag meer over zijn molenpassie. Hij woont in Groot-Ammers, waar hij ervoor zorgt dat 'zijn' Achtkante Molen genoeg draait, maar werkt ook nog als molenaar op Museummolen 'Blokkerse Wip' in Kinderdijk.

Door Anja Helmink

"Ik ben in Alblasserdam aan de West-Kinderdijk geboren. Molens hadden al vroeg mijn interesse. Als kind spaarde ik luciferdoosjes met molenafbeeldingen. Er waren wel 360 verschillende en ik vond dat geweldig. Mijn familie was molenaar en opa woonde aan de Nederwaard. Als jongen ging ik vaak naar hem toe. Dan moest ik vanaf de West-Kinderdijk langs al die molens. Opa vertelde vaak over zijn jeugd. Ik vond dat fascinerend, hij had het toch al snel over 100 of meer jaar geleden. De tijd dat de molens nog volop in werking waren."

Leermeester

"Op gegeven moment werd ik als 15-jarige jongen staande gehouden door de molenaar van museummolen Nederwaard. Hij vroeg of ik hem wilde helpen met het in goede banen leiden van de bezoekers op de zaterdagmiddagen. Deze molenaar werd mijn leermeester. Ik beleefde het intens hoe hij de molen bediende. Al snel mocht ik helpen bij het op gang brengen van de molen. De zeilen voorspannen en de kap naar de wind zetten. Ook leerde ik letten op de wolken en de windrichting. Ik weet nog, dat ik dat heel fascinerend vond. Ik ervoer het als iets mystieks, als een bovennatuurlijke gave, die voor mij onbereikbaar was."

Molenaarsdiploma

"Ik haalde mijn molenaarsdiploma en schreef me in bij Molenstichting SIMAV, omdat ik graag op een molen wilde wonen. In 1992 kregen we bericht, dat deze achtkantige molen vrij kwam. Wij hadden toen ook trouwplannen en wilden graag op een molen wonen. Dit was een geweldige kans voor ons."

"Mijn fascinatie voor molens is eigenlijk in de loop der tijd alleen maar groter geworden. Ik ben er dankbaar voor, dat ik een generatie heb meegemaakt voor wie de molens noodzaak waren en geen hobby. Nu is de status als werktuig verleden tijd en worden de waterstanden elektrisch geregeld. De molens zijn monumenten geworden om zuinig op te zijn."

Schoolklassen

Aart was van beroep molenmaker en timmerde en schilderde wat af. "De molen bedienen vind ik echter leuker dan hem restaureren. Toen ik drie jaar geleden een paar weken zonder werk thuis zat, kwam de vacature langs voor molenaar op Museummolen Blokkerse Wip. Dat was een mooie kans, die ik heb aangegrepen. Ik ben vier dagen per week in Kinderdijk aanwezig en doe dit met een aantal andere collega's. We laten de molen draaien en zorgen ook voor het erf en de moestuin. We hebben kippen en konijnen en maken het leven rond de molen zo aanschouwelijk mogelijk voor de toeristen. Die vinden dat erg leuk: een lokale molenaar, die ter plekke dingen demonstreert. Soms komen er ook schoolklassen langs. Pas mocht ik vertellen aan 25 kinderen, die echt geïnteresseerd waren. Toen dacht ik: "Wat geweldig, dat ik dit mag doen vlakbij de plek waar ik geboren ben en bij de molen waar ik graag ben."

Meer berichten