Een lezing over baggeren, oftewel: de wereld van de waterbouw. (Foto: pr)
Een lezing over baggeren, oftewel: de wereld van de waterbouw. (Foto: pr) (Foto: pr)

Lezing: De wereld van de waterbouw

Alblasserdam - Bas de Goeij en Remco van de Ven, vrijwilligers van het Baggermuseum in Sliedrecht, geven op donderdagavond 22 november een lezing voor de Historische Vereniging West-Alblasserwaard. Onderwerp: De wondere wereld van de waterbouw. Plaats van handeling is gebouw De Haven aan de Ieplaan 9 in Alblasserdam. De lezing begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. De avond is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.

Baggeren is veel meer dan zand boven water halen, het is de wereld van waterbouwkunde. De aanleg van nieuwe havens, het bouwen van een vliegveld en Disney Land in zee bij Hong Kong, de Palmeilanden bij Dubai, de aanleg van Europoort, de Maasvlakte, uitbreiding van het Suezkanaal, dit zijn projecten die door baggeraars over de gehele wereld worden uitgevoerd.

Inmiddels is de offshore sterk verbonden met de wereld van waterbouw. Denk maar aan de realisatie van windmolenparken op zee of het leggen van communicatiekabels en gas- en olieleidingen in de zeebodem. 'Bouwen met de natuur' is ook het werk van de baggerbedrijven, zoals de Marker Wadden, de Hondsbossche Zeewering en de Zandmotor.
Sliedrecht is de bakermat van de mondiale baggerindustrie. Beleef hoe dit vroeger ging toen het met de hand moest. De komst van de stoommachine rond 1850 maakte ineens veel meer mogelijk.

Meer berichten