Bep van Veenendaal in haar woonkamer. Haar boekje 'Als woorden dansen' blijft tot zaterdag 1 december nog even een verrassing.
Bep van Veenendaal in haar woonkamer. Haar boekje 'Als woorden dansen' blijft tot zaterdag 1 december nog even een verrassing. (Foto: Anja Helmink)

Verhalen van Bep van Veenendaal gebundeld

Alblasserdam - De verhalenbundel beschouwt Bep van Veenendaal als haar debuut. Ze schreef al wel eerder boeken, maar die waren toch anders. Daarover vertelt zij in dit interview graag meer. Op zaterdag 1 december overhandigt zij het eerste exemplaar van 'Als woorden dansen' aan wethouder Dorien Zandvliet. Dit gebeurt in de bibliotheek aan de Ieplaan in Alblasserdam.

Door Anja Helmink

"Mijn verhaaltjes komen voort vanuit beleving. Er kunnen allerlei gevoelens aan ten grondslag liggen, zoals verbazing, irritatie en verwondering. Ook kun je er wel een beetje strijdvaardigheid in ontdekken. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Een paar jaar geleden liep ik bijvoorbeeld langs een bushalte en zag daar al die mensen wachten. Een jong gastje op zo'n plankje en een mevrouw op de bank. Niemand zei iets. Uit wat ik daar zag en voelde, ontstond een verhaaltje."

Taak

Acht jaar geleden schreef ze het eerste verhaaltje. Niet met de bedoeling dat er een verhalenbundel zou komen, maar gewoon voor de leuk. Na het eerste volgde er nog één en nog één. "In mei dit jaar ging ik eens tellen en zat ik al aan de 32. "Dan kan ik er ook wel 50 van maken", dacht ik. Op dat moment werd het een soort 'taak' en moesten het er ook echt 50 worden." Waarmee het bewijs van Beps eerder genoemde strijdvaardigheid geleverd is.

Herkennen

"In het begin kon ik nog voor me uit schuiven, maar op gegeven moment moest het echt af. Toen ging ik tegen mezelf zeggen: "Vandaag schrijf je er eentje." Op een keer ben ik de bibliotheek ingelopen op zoek naar een titel, die me zou inspireren. Het werd: 'Er komt een paard in de kroeg'. Ik schreef er een verhaaltje over met als titel: 'Een rondje'. Als ik de inspiratie heb 'ga ik aan' en rammelt het er vanzelf uit. Ik vind het prettig als mensen zich in de verhaaltjes herkennen."

'Debuut'

Bep schreef in de loop der tijd de boeken 'Alblasserdam bezet en bevrijd', 'Niet vergeten', 'Alblasserdamse schoolkampen in de Drunense duinen' en 'Drie generaties Labrijn op Hof Souburgh'. "Qua schrijven is dit heel anders en zijn deze boeken veel minder persoonlijk. De verhaaltjes in mijn bundel komen dichter bij mezelf. Omdat ik niet eerder zo heb geschreven, voelt dit als mijn debuut."

Kaftje

'Als woorden dansen' heeft een mooi, vrolijk kaftje gekregen. "Ik zag de afbeelding en dacht meteen: Die wordt het. Later zag ik dat het een palet voorstelt." Heel toepasselijk, ook omdat Bep veel heeft geschilderd. De bewijzen daarvan hangen overal in haar woonkamer.

De verhalenbundel van Bep is een leuk (december)cadeautje en kost 9,95 euro. Het boekje bevat één bijzondere, oude foto, waar ook een verhaaltje bij hoort. Op 1 december zal Bep zelf iets vertellen over het tot stand komen van haar verhalenbundel. Daarna overhandigt zijn het eerste exemplaar aan wethouder Zandvliet, waarna de aanwezigen het boekje kunnen kopen.


'Als woorden dansen' is vanaf 1 december te koop bij boekhandel De Schuilplaats aan de Plantageweg in Alblasserdam.

Meer berichten