Janneke samen met bewoonster Geesje, die al 6 jaar op Polderheim woont. Haken doet Geesje graag en ook taart maken vind ze leuk.
Janneke samen met bewoonster Geesje, die al 6 jaar op Polderheim woont. Haken doet Geesje graag en ook taart maken vind ze leuk. (Foto: Anja Helmink)

Janneke heeft hart voor hulpbehoevende medemens

Alblasserdam - Adullam heeft drie locaties voor gehandicaptenzorg in Alblasserdam, namelijk Wilgenheim, Molenheim en Polderheim. Polderheim en Molenheim liggen op een steenworp afstand van het kerkgebouw aan het Dominee B. Toesplein. Janneke Stroober is medewerker in Polderheim en vertelt vandaag meer over haar werk.

Door Anja Helmink

Polderheim ligt op een mooie locatie in de Alblasserwaard. Bewoners hebben een mooi uitzicht op de weilanden en ook de Kinderdijkse molens zijn dichtbij. De meeste bewoners zijn op deze dinsdagmorgen naar buiten zodat Janneke even haar handen vrij heeft. Ze vertelt dat Polderheim 15 vaste bewoners heeft, die zijn verdeeld over drie groepen: Patrijs, Kieviet, en Fazant. De bewoners hoeven op zondag maar een paar stappen te lopen naar de kerk. Veel gemeenteleden zijn vrijwilliger in de woonvoorziening en erg betrokken bij de bewoners.

Bakker Stam

Janneke ging na haar SAW opleiding werken bij Gemiva en daarna bij Siloah in Bodegraven. "Ik heb hier in Polderheim stage gelopen. Toen er een vacature kwam, zei een oud-collega: 'Is dat niet wat voor jou?' Toen ging ik nadenken en heb ik gesolliciteerd. Het is maar 10 minuutjes rijden hier vandaan mijn huis."

Van de 15 bewoners zijn er overdag 6 à 7 thuis, vertelt Janneke. De anderen gaan naar dagactiviteitencentrum Wilgenheim. Bij die locatie aan de Mesdaglaan hoort ook een winkel. "Alle groepen werken voor de winkel. Ook wordt er veel ingepakt voor bijvoorbeeld bakker Stam."

Passend dagprogramma

Geesje woont al zes jaar in Polderheim en is op dinsdag en donderdag thuis. Op deze 'huiskamerdagen' komt ze wat later uit bed en doet ze rustig aan. Overdag is er één woonbegeleider in Polderheim aanwezig, 's avonds zijn er altijd drie. Het werk van Janneke bestaat uit het begeleiden van de bewoners bij hun dagelijkse ritme en ondersteuning bieden bij hun daginvulling. "Ik zorg voor een passend dagprogramma, waarbij ik rekening hou met de behoeftes van de mensen. Het werk bestaat onder andere uit het helpen bij het opstaan, voor eten en medicijnen zorgen en verder alle voorkomende dingen regelen. Stel een bewoner heeft kiespijn, dan bel ik familie, zodat die bewoner langs de tandarts kan gaan. Het is fijn dat we zoveel vrijwilligers hebben. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld op dinsdag naar buiten met de bewoners, die daar behoefte aan hebben. In huis worden lichte werkzaamheden gedaan, zoals was opvouwen of helpen met eten klaar maken. Voor het weekend maken we altijd soep en taart."

Genieten

Janneke geniet van haar werk. "De bewoners zijn zo dankbaar en blij als je weer komt. Ik vind het ook belangrijk om goede zorg te leveren. Onze belangrijkste pijlers zijn niet voor niets kwaliteit van zorg en identiteit. We hebben alleen bewoners vanuit de reformatorische doelgroep." Ook Geesje geniet. Van het dagelijkse ritme, maar ook van leuke momenten zoals een watergevecht op een warme zomerdag of fietsen op de duofiets.

Meer berichten