Foto: Anja Helmink

Tien dagen feest in jubilerend Landvast

Alblasserdam - "Op 6 december is de aftrap van de 10- daagse", vertelt directeur Hans Laheij. "Dan hebben we een feestelijke avond met maar liefst twee premièrefilms: 'All you need is love' en 'Mortal engines' In gala natuurlijk en inclusief rode loper. Het TOP-2000 concert op 8 december door Soli Deo Gloria is al uitverkocht, evenals het jubileumconcert van de Pontonniers op de dag erna." Landvast is natuurlijk ook thuisbasis van een groot aantal verenigingen. Daarom hoort een verenigingsmarkt er helemaal bij. Die komt er op maandagavond 10 december.

Door Anja Helmink

De officiële viering van het jubileum is op 11 december, met genodigden uit allerlei geledingen. Ook is dan de opening van de jubileumexpositie. Hier weet Teus van Kooten alles van af. Van alle voorgaande exposities trouwens. Als snel na de opening in 2008 zocht Hans Laheij iemand voor het regelen hiervan. Teus wilde dit graag doen en organiseerde inmiddels al 40 exposities. Het idee voor een solo-expositie ontstond eigenlijk pas halverwege dit jaar. "Ik had een paar kleine doekjes van 10 bij 10 centimeter geschilderd en was daarna weer groot begonnen. Toen ik drie grote polderlandschappen had, ging ik weer verder met de kleintjes. Ik wil eigenlijk af van het detail en meer de richting op van eenvoud, van het suggestieve." Teus raakte 'verslaafd' aan de kleine doekjes. "Ik maakte er 10, toen 20 en zo ging dat door. Op gegeven moment moet de link ontstaat zijn naar het jubileum van Landvast. Toen kwam er een punt waarop ik dacht: ik kan er wel 100 van maken. De expositie heet dan ook: 100X. Achter de klapdeuren komen 100 mini-doekjes te hangen. Het thema van de expositie is 'De Polder als achtertuin'.

Yvonne van Maanen krijgt les van Teus en hielp hem en Raymand Koop met het laatste Kunstkanjerproject. Ze is er razend enthousiast over. "We hebben schoenen beschilderd en portretjes gemaakt. Het is genieten om de kinderen zo lekker bezig te zien. Je bouwt ook echt een band met hen op. Op 11 december zullen ook hun werkstukken te bewonderen zijn in Landvast."

Op woensdag na de officiële opening houdt Landvast een filmdag voor de kinderen. 's Avonds is er de film Greace. Wie zin heeft in een filmlunch (50+) of filmdiner kan op donderdag 13 december terecht. Op vrijdag is er gamen samen met de scouting en Steve Peeters. Tenslotte is er op zaterdag nog een hele filmdag vol oude films en nostalgie en tot slot een spetterend slotfeest met onder andere de Eddy Zoëy band en Back to Vinyl. Hans is tevreden. Een drukke maand voor de boeg, een jubileum en nieuwe films. Een eveneens tevreden Teus besluit met: "Elke keer als ik over de dijk rijd en Landvast zie liggen, denk ik: Toch wel mooi dit voor Alblasserdam!

Meer berichten