Janneke de Jong in haar kantoor aan de Burgemeester Viezeestraat in Bleskensgraaf. Beleid, aansturing, administratie, alles gebeurt vanaf hier.
Janneke de Jong in haar kantoor aan de Burgemeester Viezeestraat in Bleskensgraaf. Beleid, aansturing, administratie, alles gebeurt vanaf hier. (Foto: Anja Helmink)

Janneke ziet 'zevende kind' groeien

Bleskensgraaf - Janneke de Jong houdt van haar werk en noemt het zelfs haar zevende kind. Zij is naast echtgenote en moeder van zes kinderen, tevens eigenaar van PrivaZorg Alblasserwaard en Drechtsteden. PrivaZorg is een landelijke thuiszorgorganisatie, die gekwalificeerde zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) inzet. Vanuit regionale, zelfstandige steunpunten worden zorgvraag en zorgaanbod op elkaar afgestemd. Janneke is oprichter en leidinggevende van het steunpunt in Bleskensgraaf.

Door Anja Helmink

Janneke kwam eind 2002 voor het eerst met PrivaZorg in aanraking. "Met Bertien de Vries en Rob Verzijl zijn sollicitatiegesprekken gevoerd en is gekeken op de landkaart wat de beste regio zou zijn. Deze twee hebben PrivaZorg in 1996/1997 opgericht. In 2003 ben ik vervolgens zelfstandig vanuit huis gestart. Dat was echt een sprong in het diepe. In korte tijd hadden zich al snel 50 zorgverleners aangemeld, maar nog geen cliënten. In april 2003 kwam de eerste indicatie binnen en ging het lopen. Eind 2003 waren alle 50 zorgverleners ingezet en moest ik nieuwe zorgverleners gaan werven. Van 2003 tot 2006 heb ik de zorg geregeld en ingepland. Ik zat op vakantie zelfs nog met mijn telefoon onder de palmboom. Gelukkig had ik mijn zoon als financiële man."

"We leveren huishoudelijke en persoonlijke verzorging, maar ook begeleiding en verpleging, en palliatieve (terminale) zorg. Een cliënt krijgt bij ons een vast team van zorgverleners en dat wordt als heel prettig ervaren. Niet alleen door de cliënt, maar ook door de zorgverlener."

In 2006 trok Janneke met PrivaZorg in de voormalig huisartsenpraktijk aan de Burgemeester Viezeestraat 1 in Bleskensgraaf. "Inmiddels hebben we wijkverpleegkundigen en zorgcoördinatoren in huis en is ook de administratie goed geregeld. Ook hebben we meer dan 100 zorgverleners die dagelijks op pad zijn voor de cliënten. Zelf probeer ik alles bij te houden op het gebied van beleid en zorgverlening. Het werk is veelomvattend, maar nooit saai", aldus een tevreden Janneke. "In 2018 zijn we juist weer voorgedragen voor de nieuwe norm Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ). Ook kregen we begin dit jaar de Inspectiegezondheidzorg Jeugd (IGJ) op bezoek. We hebben een goede beoordeling gekregen."

"Dit werk is echt mijn ding en ik vind het super om te doen. Ik noem het niet voor niets mijn zevende kind. De contacten met cliënten en zorgverleners, daar geniet ik van. Als je een doel hebt behaald of goed door een inspectie bent gekomen, geeft dat een goed gevoel. Het is een bevestiging en meteen ook een beloning op je werk. Daarbij natuurlijk ook een uitdaging om door te gaan. Er zijn veel innovatieve ontwikkelingen geweest de afgelopen jaren. 'Mijn kind' zit aardig in de pubertijd en maakt veel mee. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de TRS-app waarmee de zorgmomenten gescand worden en het Elektronisch Cliënt Dossier (ECD)."

www.privazorgalblasserwaard.nl

Meer berichten