De leerlingen deden in groepjes van vier hun uiterste best om Jur Spijkers  te vloeren. (Foto: Ria Scholten)
De leerlingen deden in groepjes van vier hun uiterste best om Jur Spijkers te vloeren. (Foto: Ria Scholten) (Foto: )

Spectaculaire judo-avond op OBS De Tuimelaar

Nieuw-Lekkerland -Het was maandagavond in de zaal van Het Carillon een drukte van belang. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van OBS De Tuimelaar lieten aan hun ouders zien wat zij in de afgelopen maanden hebben geleerd van de door de school aangeboden Move a-Head training.

Door Ria Scholten

De school startte dit schooljaar met de Move a-Head methode. De leerlingen uit de groepen 1 tot en met 8 gingen aan de slag met R.V.V. (Respect Vertrouwen en Veiligheid), conflicthantering, samenwerken en zelfbeeld. Uitgangspunt was dat de theorie, die in de klas werd gegeven, werd geoefend en ervaren door middel van judolessen en daarna zichtbaar werd in het gedrag in de klas, op school en thuis. De kinderen kregen 4 judolessen en 4 klaslessen, die werden verzorgd door de docenten van Move a-Head. Daarnaast gaven de groepsleerkrachten ook nog 4 lessen.

 

Maandagavond werd de training in stijl afgesloten. Voor een volgepakte zaal lieten de kinderen zien wat zij in de afgelopen periode hebben geleerd. In kleine groepjes moesten zij proberen om een professionele judoka op de grond te krijgen door samen een goede strategie te verzinnen en slim samen te werken. Toen zij kennismaakten met hun opponent was het wel even slikken. Zwaargewicht Jur Spijkers (21), een judoka van wereldklasse, is met zijn 130 kilo namelijk een imponerende verschijning. Judo is bij de Move a-Head methode een middel om te leren hoe we op een fijne manier met elkaar omgaan. De woorden respect vertrouwen en veiligheid staan daarin centraal.

 

Het enthousiasme van de leerlingen, die gekleed in judo-outfit langs de judomat zaten, was hartverwarmend. Jur had het niet gemakkelijk met de groepjes van 4 kinderen die hun uiterste best deden om hem op een vakkundige manier te vloeren. De ouders bekeken de verrichtingen van hun kroost dan ook met bewondering. Nicolette van der Weide, clusterdirecteur openbaar onderwijs Molenwaard was enthousiast: "We gaan hier zeker mee door. Na De Tuimelaar en De Knotwilg is na de kerstvakantie De Ammers aan de beurt."

Meer berichten