Op dit moment verlicht een lantaarnpaal in het Van Goghplantsoen in Alblasserdam dit citaat uit een brief van Vincent van Gogh. (Foto: pr)
Op dit moment verlicht een lantaarnpaal in het Van Goghplantsoen in Alblasserdam dit citaat uit een brief van Vincent van Gogh. (Foto: pr) (Foto: )

Vincent van Gogh verlicht Alblasserdam

Alblasserdam - Een lantaarnpaal in het Van Goghplantsoen in Alblasserdam verlicht dit briefcitaat van Vincent van Gogh: Een verschiet moet er zijn en een toekomst ook, al kent men er de geographie er niet van. Tot 18 februari 2019 worden briefcitaten van Van Gogh geprojecteerd onder lantaarnpalen in 24 verschillende Van Goghstraten door het hele land.

Dit is een onderdeel van de Van Gogh belicht-campagne, ontwikkeld door het Van Gogh Museum die de beroemde brieven van Van Gogh in de schijnwerpers zet. Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum: "Van Gogh was niet alleen een kunstenaar, maar ook een groot (brief)schrijver. Er is enorm veel interesse in zijn brieven, dus wij gaan ze voor een groot publiek toegankelijk maken. Via een landelijke campagne, een website en een podcastserie kan het Nederlands publiek de brieven zich echt eigen maken en Vincent nog beter leren kennen."

Lantaarnpalen

Bezoekers van de website van het Van Gogh Museum kunnen door een selectie van de 140 jaar-oude brieven struinen. Zij kunnen actief aan de slag door passages te highlighten en favoriete citaten te delen op de website en sociale media. Hiermee maken zij kans ook onderdeel te worden van de campagne, die de favoriete quotes van bezoekers tot 18 februari projecteert onder lantaarnpalen in 24 verschillende Van Goghstraten door het hele land.

Vanaf 19 december verlicht een lantaarnpaal in het Van Goghplantsoen t/o 20 in Alblasserdam een briefcitaat van Vincent van Gogh (ingezonden door website-bezoeker Nicole uit Kerkrade).

Podcastserie

Tot en met 24 januari verschijnt op de museumwebsite elke week een aflevering van de gloednieuwe podcast-serie Van Gogh belicht: De brieven, waarin bekende Nederlandse acteurs, schrijvers en muzikanten brieven van Van Gogh voorlezen en vertellen wat hen hierin raakt. De serie - gemaakt door Radiomakers Desmet - is ook beschikbaar op iTunes, Spotify en Soundcloud.

Relevantie

Axel Rüger: "Het Van Gogh Museum bezit het leeuwendeel van Van Goghs brieven. Deze zijn een belangrijke bron om Van Gogh beter te begrijpen, als kunstenaar en als mens. Hij schreef niet alleen over zijn schilderijen en wat hij wil bereiken als kunstenaar, maar ook over zijn visie op leven en dood, zijn worsteling met eenzaamheid en zijn behoefte aan liefde en verbintenis. Dat zijn onderwerpen waar iedereen zich mee kan identificeren, ze hebben nog steeds een enorme relevantie."

Meer berichten