Foto:

Syrische Manal kookt voor Alblasserdam

Alblasserdam - In Alblasserdam gaat deze week een nieuw initiatief van start: koken voor Alblasserdammers. Dit gaat om de andere week gebeuren door Manal, een Syrische dame, die met haar man en drie zonen in Alblasserdam woont. Mensen kunnen het eten van tevoren bestellen en om de week op zaterdagmiddag ophalen in de Havenkerk.

Door Anja Helmink

Bij Manal in huis is het gezellig. Het mooie aquarium met allerlei vissen springt meteen in het oog. Manals man is er maar wat blij mee. Zijn vader had in Syrië een hele mooie dierenwinkel, vertelt hij. Manal is heel gastvrij. De koffie en thee serveert ze in mooie kop en schotels met daarbij een schaaltje vol lekkers. "Dat gaat hier altijd zo", lacht Geertrude van Hofwegen van SIHVA (Stichting Interkerkelijke Hulp Vluchtelingen). Samen met Evelien den Dolder heeft zij veel contact met Manal. Doordat Manal zo graag kookt, ontstond het idee hier iets mee te doen. Ook wil Manal graag iets terug doen voor de Alblasserdammers.

Youtube

Manal: "Het is goed om te doen voor de mensen in Alblasserdam. We willen door een positieve bijdrage te leveren graag laten zien, dat vluchtelingen meer zijn dan enkel zorg en belasting. Ook is het leuk voor de contacten en kunnen Alblasserdammers de Syrische mensen beter leren kennen." Syrisch eten kan bijvoorbeeld bestaan uit salade, rijst en vlees. De rijst is anders: "Een beetje van mijzelf en een beetje van Youtube", lacht Manal. Inmiddels heeft ze een aantal eigen recepten. Wie weet gaat ze later wel kookworkshops geven aan de Alblasserdammers.

Positieve intregatie

Evelien: "Het is een mooi ontwikkelidee. We willen hiermee graag een voorbeeld neerzetten van positieve integratie. Vluchtelingen kunnen van betekenis zijn voor anderen en een zinvolle maatschappelijke bijdrage leveren." Manal krijgt vanuit SIHVA een microkrediet. Op termijn gaat zij zelf de verantwoordelijkheid voor het project dragen. Verdienen wil zij er niet aan. Wat er aan geld binnenkomt, wordt weer besteed ten goede voor Alblasserdam.

Via Facebook

Manal gaat veel doen via Facebook. Via haar pagina kunnen mensen zien wat zij gaat koken en ook meteen bestellen. Het koken gaat om de andere week op vrijdag gebeuren. Mensen moeten minimaal twee dagen van tevoren bij Manal bestellen. Op vrijdag kan het eten dan in de Havenkerk worden afgehaald. Wellicht gaat Manal in de toekomst ook koken rond Kerst of andere bijzondere dagen. Ze heeft er veel zin in en wordt bij al het werk geholpen door onder andere haar man. "Ik heb een lieve man. Hij doet voor mij de boodschappen."

Op vrijdag 11 januari kookt Manal Syrische soep met gele linzen en groente en een stukje brood (1,50 p.p.). Ook maakt ze een goed gevulde salade (1,50 p.p.) en Syrische rijst met kip en noten (4,00 p.p.). Afhalen kan op vrijdag 11 januari in de Havenkerk aan Ieplaan 9 in Alblasserdam. Er kan alleen contant betaald worden.

Voor aanmelden: www.facebook.com/Manal201683s, of bellen/appen naar: 06-24945029.

Meer berichten