Foto:

Carmen geniet van balletles geven aan kinderen

Alblasserdam - Carmen de Haan uit Alblasserdam is nog altijd enthousiast over de balletlessen. Ballet is leuk en daarbij ook nog eens goed voor kinderen. Elke dinsdag geeft Carmen les in Cultureel Centrum Landvast. Vandaag vertelt ze meer over haar balletcentrum en de weg, die daarnaar toe leidde.

Door Anja Helmink

Carmen begon toen zij 5 jaar oud was met balletles bij de plaatselijke balletschool. Op haar elfde ging zij voor het eerst naar de Mavo voor Ballet en Muziek. Daarna ging ze door naar de dansacademie. "De hele dag door kreeg ik daar dansles, 7 uur in totaal. Na het behalen van mijn toneeldansdiploma op de Dansacademie deed ik auditie bij verschillende gezelschappen, waaronder Opera Forum. Dat was een reizend operagezelschap, waar ik ging werken als danseres. Overdag had ik trainingen en repetities en 's avonds voorstellingen. Vooral in de weekenden was het hard werken. We gingen met een bus door het hele land en maakten ook tournees door Duitsland en België. Toen ik begin 20 was, heb ik ook nog een paar jaar gewerkt bij het internationaal danstheater in Amsterdam."

"De Spaanse Flamenco dans was op de dansacademie mijn specialiteit. Ik ben er cum laude op afgestudeerd. Later heb ik het weer even opgepakt en deed ik een solo programma door heel Nederland. Omdat ik graag les wilde geven, ben ik terug gegaan naar de academie. Daar heb ik mijn Pedagogie diploma voor dans gehaald. Ik ging overal les geven en kwam ook terecht bij de balletschool van Rienske Visser. Daar gaf ik vanaf 1985 les. Op gegeven moment heb ik de balletschool overgenomen en is het 'Balletcentrum Carmen de Haan' geworden. Ik doe op maandag, dinsdag en donderdag het balletcentrum en geef op woensdag en vrijdag les op scholen. Dan gaat het om dansprojecten, die vanuit de scholen georganiseerd worden. Dat is mooi, dat ze dat doen. Kinderen krijgen op deze manier iets mee van zowel cultuur als beweging."

In haar balletcentrum geeft Carmen algemene dansvorming aan de kleintjes (vanaf 4 jaar) en ook klassieke balletles. Haar oud-leerlinge Dinne Groothuis is bij haar in dienst en geeft urban en streetdance. Carmens man zorgt voor de fotografie en de posters.

"Eens per twee jaar geven we een voorstelling in het theater in Gorinchem. Onlangs hadden we in Landvast de Kerst-kijk-lessen. We deden de kaarsjesdans en liepen met kaarsjes in het donker. Het leuke van ballet is het bewegen door de ruimte op muziek. Je kunt je hele passie erin leggen. Het is meer dan de beweging van a naar b. Daarom heet het ook kunst. Het gaat niet om het eindresultaat, maar om de weg ernaar toe en de uitstraling. Je geeft iets van jezelf weg aan het publiek." Oud-leerlingen helpen nog steeds mee met de voorstellingen. "Soms hebben ze zelf al kinderen, die ik dan ook weer op les heb. Ze weten zelfs de hulpzinnetjes nog zoals 'reep reep chocola'", lacht Carmen. Kinderen mogen altijd twee lessen gratis meedoen.

www.balletcentrumcarmendehaan.nl

Meer berichten