De Vlietweg in Bleskensgraaf, waar 36 bomen worden vervangen. (Foto: Privé)
De Vlietweg in Bleskensgraaf, waar 36 bomen worden vervangen. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Waterschap vervangt 250 populieren Alblasserwaard

Deze maand vervangt Waterschap Rivierenland 250 populieren langs wegen in de Alblasserwaard. Door te rooien en te herplanten, verjongt de laanbeplanting, karakteristiek in het veenweidegebied.

ALBLASSERWAARD - Als wegbeheerder is het waterschap al enkele jaren bezig om het bomenbestand van duizenden exemplaren te verjongen. Oude bomen moeten worden vervangen, omdat ze gebrekkig en onveilig worden. Om flora en fauna te ontzien, worden de bomen in de winter en gefaseerd gekapt; zo is de impact voor bijvoorbeeld vleermuizen niet te groot. Elke boom wordt herplant met soorten uit de streek, afhankelijk van de situatie.

Een populier heeft bijvoorbeeld een ruimere berm nodig dan een wilg. Om veilig te werken, worden wegen tijdens de werkzaamheden deels of geheel afgesloten. Week 2: Spoorweg/Polderweg Hardinxveld 23 bomen; Middenweg Noordeloos 25 bomen; Peppelweg Groot-Ammers 20 bomen. Week 3: Vlietweg Bleskensgraaf 36 bomen; Matenasche Scheikade 100 bomen. Week 4: Aaksterveldsesteeg Ameide 50 bomen.

Meer berichten