Eerst even dansen op muziek van een dj als warming-up om daarna een kwartier te kunnen (hard)lopen. (Foto: Anja Helmink)
Eerst even dansen op muziek van een dj als warming-up om daarna een kwartier te kunnen (hard)lopen. (Foto: Anja Helmink) (Foto: )

Aftrap Daily Mile op De Schalm

Alblasserdam - De dj is er klaar voor en de wethouder ook. Zo meteen zal de aftrap zijn van The Daily Mile, een project, dat in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan. De scholen daar hadden veel te maken met overwicht bij kinderen. Ze kwamen op het simpele idee om de kinderen tijdens schooltijd 1 mijl (1,5 kilometer) in 15 minuten te laten (hard)lopen. Het concept sloeg aan en waaide over naar andere landen. In Nederland doen ook steeds meer scholen mee, waaronder Kindcentrum De Schalm uit Alblasserdam.

Door Anja Helmink

De Schalm doet al voor het derde jaar op rij mee. De leerkrachten zijn er enthousiast over. Bewegen is goed voor kinderen en een kwartier lopen draagt voor 25% bij aan het behalen van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor kinderen. Deze dagelijkse portie beweging is niet alleen goed voor hun conditie, maar kan ook een positief effect hebben op hun concentratie, stemming en gedrag. Om de kinderen op weg te helpen en te inspireren heeft het Alblasserdam Beweeg en Cultuurteam (ABC-team) een Daily Mile Challenge boekje gemaakt. Hierin staan activiteiten en uitdagingen die te maken hebben met (hard)lopen.

Wethouder Arjan Kraijo is zeer enthousiast over het boekje en hoopt dat meer scholen er gebruik van gaan maken. Scholen die interesse hebben in The Daily Mile of meer willen weten over de mogelijkheden op sportief gebied, kunnen contact opnemen met Joël van Spanje van het ABC-team (j.van.spanje@alblasserdam.nl, tel:06-23619528).

Joël en Laurens van het ABC-Team begeleiden en organiseren verschillende sportactiviteiten in Alblasserdam waaronder The Daily Mile. Deze wordt dit jaar iets grootser aangepakt dan voorgaande jaren. "We hebben er ter stimulans nu een filmpje bij en de kinderdisco." Na het dansen op de muziek, krijgt wethouder Kraijo het woord. "Als jullie nu niet warm zijn, weet ik het niet meer. Jullie gaan intensief bewegen en krijgen allemaal een boekje om je voortgang bij te houden. Ik ben benieuwd wie straks de eerste 30, 60 en 90 kilometer heeft gelopen. Voor deze kinderen zijn er natuurlijk prijsjes. Ik zou zeggen: Blijf in beweging!"

Nou, bewegen willen de kinderen wel! Zodra het mag, beginnen ze te rennen. Verschillende moeders zijn gekomen om aan te moedigen. "Nog ééntje, goed zo, goed zo. Kom op, doorgaan!" Sommige kinderen gooien zelfs hun jassen uit. Wat een enthousiasme!

Meer berichten