Foto:

Echtpaar gaat naar Zuid-Korea voor goed doel

Alblasserdam/Ridderkerk - Op 7 januari 1989 zijn ze getrouwd. Nu is het bijna 30 jaar later en blikken Carolien en Freek Opraus terug. Ook op hun tijd in Alblasserdam, want enkele maanden geleden verhuisden ze naar Ridderkerk. Het echtpaar kijkt ook vooruit. Ze hebben zin in de uitdaging, die voor hen ligt. Van 5 tot 12 oktober 2019 gaan ze samen met nog 50/60 deelnemers een Muskathlon (60 km) lopen in Zuid-Korea. Het sponsorgeld (elk 10.000 euro) gaat naar Open Doors, een stichting die zich inzet voor de vervolgde kerk in Noord-Korea. Freek en Carolien hebben elk 40 mensen nodig, die hen een jaar lang voor 7 euro per maand willen sponsoren.

Door Anja Helmink

Hun nieuwe huis ziet er spic en span uit. Lekker kleurrijk, want daar houdt Carolien van. Wennen is het wel in haar nieuwe woonplaats, vindt ze. "Ik mis Alblasserdam echt, ik heb zelfs heimwee. Tien jaar geleden kwamen we in Alblasserdam wonen. Precies de tijd, dat Landvast gebouwd werd. Daar zijn we toen lid geworden van de Oratorium Vereniging. De kern van Alblasserdam groeide. Het Raadhuis kwam erbij en later Le Barrage. Het werd eigenlijk steeds gezelliger." Lachend: "Ik mis zelfs het personeel uit de winkels." Gelukkig komen Freek en zij nog regelmatig fietsend over de Molendijk richting Evangelische gemeente Jozua in Alblasserdam.

Freek vertelt dat ze vijf jaar geleden ter ere van hun 25-jarig huwelijk met het hele gezin naar Israël gingen. "Carolien is daar al eerder geweest. Zij zou een soort van zendeling worden en had een reis naar Afrika geboekt. Net voor ze zou gaan, kregen wij verkering. Ze boekte haar reis om naar Israël en zei toen ze terug kwam: 'Als we 25 jaar getrouwd zijn en misschien kinderen hebben, gaan we terug'. "En dat hebben we gedaan."

Freek en Carolien kregen vier kinderen: Jos (28), Pim (27), Iris (26) en Erik (23). Freek kijkt vol dankbaarheid op zijn huwelijk terug: "Ik voel me een gezegend man. Ook onze kinderen mochten de Heere Jezus leren kennen, dat is echt een zegen en puur genade. Het was heus wel eens moeilijk, vertelt Carolien, maar verwondering en dankbaarheid overheersen.

De plannen voor Zuid-Korea kwamen eigenlijk best onverwacht, vertelt Carolien. "Op 20 oktober waren we bij de Open Doors dag. Ik ben echt 100 procent tegen van die 'sponsor dingen' en dacht altijd: Laten we toch gewoon geven. Toen kwam Jelle naar voren en dacht ik: 'O, o, weer zo eentje'. Ineens hoorde ik hem zeggen: 'U kunt ook gaan wandelen bij de grens naar Noord-Korea en terwijl rustig bidden'. Ik dacht ineens: Dat zou ik wel gaaf vinden om met Freek te doen." Freek zelf moest wel even slikken: ze zouden eigenlijk met zijn tweeën hun 30-jarig huwelijk in Israël gaan vieren en het is wel 60 km lopen in één keer, dat is niet niks. Toch gaven ze zich nog diezelfde dag op voor de Muskathlon.

Carolien: "Het is echt lijfelijke moeite, dat spreekt me aan. Ik denk dan aan de Bijbeltekst: 'Denk aan de gevangenen, alsof u zelf ook gevangen bent'." Freek: "We zullen daar echt fysiek aanwezig zijn en dichtbij en hardop voor de vervolgde christenen bidden."

Carolien en Freek hebben elk 40 sponsors nodig. Per persoon levert 1 sponsor (1 jaar lang 7 euro per maand) hen 250 euro op. (ga naar www.muskathlon.com/nl-nl, klik op 'doneren' en typ de naam van Freek of Carolien in). Carolien gaat ook koken voor mensen, tegen een vrije gift of 7 euro in de maand sponsoren. (aanmelden via: fam.opraus@ziggo.nl).

Meer berichten