Op de vijf geselecteerde ontwerpen werden vrijdagmiddag een korte toelichting gegeven.
Op de vijf geselecteerde ontwerpen werden vrijdagmiddag een korte toelichting gegeven. (Foto: )

Vijf ontwerpen over voor nieuwe entree Kinderdijk

Kinderdijk - In juni 2018 schreef de toenmalige gemeente Molenwaard een prijsvraag uit voor een innovatieve oplossing voor het veiliger maken van de hoofdentree van het Werelderfgoed Kinderdijk. Vrijdagmiddag werden de vijf visies gepresenteerd, die de tweede ronde hebben bereikt.

Door Ria Scholten

De jury, onder voorzitterschap van gedeputeerde Adri Blom, had een lastige taak. Zij moest namelijk een keuze maken uit maar liefst 37 inzendingen. In de Panoramazaal op de tweede etage van gebouw Windkracht4 aan de Molenstraat opende wethouder Arco Bikker de expositie van de vijf finalisten. "Waar vroeger gebruik werd gemaakt van de auto en de bus, wordt nu steeds vaker ingezet op vervoer over water", constateerde hij. "Dit houdt in dat veel toeristen de dijk moeten oversteken. De Belangenvereniging Kinderdijk stelde voor om een gat in de dijk te maken, maar dat is om veiligheidsredenen niet haalbaar. Om die reden hebben we een prijsvraag uitgeschreven. De vijf beste ontwerpen worden hier gepresenteerd. Ze zijn verrassend en divers. Het beste idee zal verder worden uitgewerkt."

Bewoners denken mee

De vijf plannen, die worden tentoongesteld, zijn: Lekdijk Park (Dingeman Deijs Architects en Waterpas Civiel Adviesbureaus), Go with the flow! (IN architectuur en Citeq), De derde trap (Witteveen+Bos), Intensiveren van de belevingswaarde van het erfgoed... (Civic Architects en Royal Haskoning DHV) en In Spin de Bocht gaat In, Uit Spuit de Bocht gaat Uit (TEKTON Architecten en Pieters Bouwtechniek). De ontwerpen kunnen tot en met 17 februari elke middag van 12:00 tot 17:00 uur worden bekeken. De gemeente vindt het belangrijk te weten hoe de bewoners en andere geïnteresseerden over de plannen denken. De ontwerpen worden daarom tentoongesteld voordat de jury de inzendingen beoordeelt. De reacties neemt de jury mee in haar eindoordeel, dat eind maart zal worden geveld. Meer informatie over de prijsvraag en het verloop tot nu toe is te vinden op arch-lokaal.nl.

Meer berichten