Sportpark Souburgh in Alblasserdam, genoemd naar de Zeeuwse plaats Oost-Souburg. (Foto: Jeroen Verbueken)
Sportpark Souburgh in Alblasserdam, genoemd naar de Zeeuwse plaats Oost-Souburg. (Foto: Jeroen Verbueken) (Fotopersburo Busink ©)

Alblasserdam en Souburg delen eeuwenoude band

Alblasserdam/Oost-Souburg - Het Sportpark van de Voetbalvereniging Alblasserdam heet 'Souburgh'. Het Sportpark van RCS in de Zeeuwse plaats Oost-Souburg heet 'De Alblas'. Toeval of niet en welk verhaal zit erachter? De Vonk ontrafelt het mysterie.

Door Mark Lobbezoo

De banden tussen beide plaatsen stammen al uit 1280. Toen kocht Nicolaas, heer van Souburg het ambacht Alblas (Oud Alblas en Alblasserdam samen) voor 800 Hollandse ponden en een vat wijn. Nicolaas behoorde tot de invloedrijke Zeeuwse adel. Op een door een gracht omgeven terrein stond zijn stenen kasteel. Deze nederzetting werd in 1513 door de Geldersen verwoest, maar in 1857 als herenboerderij herbouwd. Vandaag de dag heet het Het Hof te Souburgh. Het gerucht gaat dat de gravin van Zeeland, Jacoba van Beieren, er geslapen heeft. In de Tweede Wereldoorlog brandde het bedrijfsgedeelte van het hof af, maar dat werd vrij snel weer herbouwd. Het omgrachte terrein en de boerderij zijn inmiddels Rijksmonumenten. Het Sportpark Souburgh, dat gedeeld wordt door de Voetbalverenigingen Alblasserdam en De Alblas, ligt hier in de buurt. Daarmee is de naam van Sportpark Souburgh, dat sinds eind jaren 50 bestaat, verklaard. Vernoemd naar heer Nicolaas, indirect naar Oost-en West-Souburg.

De gemeente Oost- en West-Souburg wist van de banden en zo ontstond een sportuitwisseling. Deze uitwisseling werd tussen 1960 en 1966 elk jaar gehouden tussen de gemeente Alblasserdam met de Zeeuwse gemeente. Elk jaar speelden sportclubs uit beide gemeenten tegen elkaar, om en om in Alblasserdam of in Souburg.

Er waren wedstrijden in het dammen, schaken, korfbal, turnen, zwemmen en volleybal. Daarover werd dan een klassement opgemaakt en er werd een wisselbeker uitgereikt. Alblasserdam won vier van de zeven sportuitwisselingen, Souburg won er één, twee keer werd er gelijk gespeeld.

In 1966 nodigde de burgemeester van Alblasserdam de sportclubs nog uit voor een bezoek aan Souburg in 1967, maar doordat de gemeente Oost-en West-Souburg opging in de gemeente Vlissingen kwam er een einde aan de jaarlijkse sportuitwisseling.
De voetbalwedstrijd ging in 1966 niet meer door. De laatste wisselbeker werd gewonnen door Alblasserdam. Waar de wisselbeker sindsdien is gebleven is niet bekend.

Het Sportpark van RCS dateert van 1950 en heette toen nog 'Gemeentelijk Sportpark Souburg' en kreeg op 3 juli 1965 de naam 'De Alblas'. Het was burgemeester Barend ter Haar Romeny die de sporters uit Alblasserdam welkom heette waarna het gezelschap zich naar het voetbalveld begaf. De loco-burgemeester van Alblasserdam - de heer Smit - onthulde daar een bord met de naam 'Sportpark De Alblas'.

Meer berichten