Burgemeester Paans legt uit, dat het zorg dragen voor het monument nu extra belangrijk is, gezien de herdenkingen in 2020.
Burgemeester Paans legt uit, dat het zorg dragen voor het monument nu extra belangrijk is, gezien de herdenkingen in 2020. (Foto: )

Plechtigheid bij oorlogsmonument

Alblasserdam - Om de herinnering aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Alblasserdam levend te houden, adopteren basisschoolleerlingen elk jaar het oorlogsmonument in de Polderstraat. Dit jaar zijn groep 7 en 8 van de ds. Joannes Beukelmanschool aan de beurt. Op maandag 8 april is de officiële plechtigheid en plaatsen de kinderen een krans voor het oorlogsmonument.

Door Anja Helmink

'Adopteer een monument' is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt adopteren. De Alblasserdamse basisscholen doen al vele jaren mee met dit project. De kinderen van de groepen 8 van de Beukelmanschool bereidden zich op de adoptie voor. Hierbij maakten zij onder andere gebruik van lesmateriaal, dat is ontwikkeld door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ook kregen zijn een bezoek van de Historische Vereniging.

Vandaag mogen de kinderen laten zien wat zij van het project zoal geleerd hebben. Bij binnenkomst in Landvast krijgen ze eerst drinken en koek. Inmiddels arriveren ook de veteranen en de vertegenwoordigers van gemeentebestuur en 4/5 mei comité. Ook burgemeester Paans is aanwezig en verzorgt het openingswoord.

"Vandaag gaan jullie het oorlogsmonument adopteren. Jullie mogen er dit jaar op letten en zorg voor dragen. Volgend jaar wordt een belangrijk jaar. Het zal dan 80 jaar geleden zijn, dat de Tweede Wereldoorlog is begonnen en 75 jaar geleden, dat we bevrijd zijn. We willen in dat jaar ook recht doen aan de gevallenen, zoals aan piloot Vandaele, die met zijn vliegtuigje neerstortte in de polder. We gaan ook kijken of er zich nog resten van het vliegtuig in de bodem bevinden. Al met al gaan we uitvoerig stil staan bij de waarde en betekenis van onze vrijheid."

Na het woord van de burgemeester, mogen een aantal kinderen hun presentatie geven. De opdracht was om een verhaal over de oorlog te vertellen, gezien door de ogen van een zelf bedachte hoofdpersoon. Ook de verhalen van opa's en oma's mochten erin verwerkt worden. Veel kinderen schreven over het bombardement van Alblasserdam en de Jodenvervolging. De burgemeester is onder de indruk. "Ik kreeg af en toe kippenvel, toen ik luisterde naar wat er allemaal gebeurd is. Jullie hebben het waardig gedaan, heel indrukwekkend."

Na de presentatie lopen leerlingen en genodigden naar de Polderstraat om door middel van een kranslegging symbolisch de adoptie te aanvaarden. "Hier op deze plaats heeft het bombardement ook echt plaats gevonden", vertelt de burgemeester. We gaan nu zo meteen twee minuten stilte in acht nemen om allen die zijn omgekomen te herdenken. David van Kwawegen van Soli Deo Gloria blaast op zijn trompet en dan is het zover: stilte.

De kinderen zetten samen met de burgemeester de krans op de standaard en daarna mogen de andere kinderen bloemen neerleggen. Alles verloopt bijzonder rustig en ordelijk.

Meer berichten