De leerlingen van de Schakel werken over thema 'Vriendschap' en rennen vandaag, door een stokje aan elkaar verbonden, rondjes voor Malawi.
De leerlingen van de Schakel werken over thema 'Vriendschap' en rennen vandaag, door een stokje aan elkaar verbonden, rondjes voor Malawi. (Foto: )

In actie voor een reis naar Malawi

Nieuw-Lekkerland - "Geef de kinderen een applaus, heel goed gedaan", zo klinkt de stem van juf Den Ouden over het speelplein van De Wegwijzer in Nieuw-Lekkerland. Alle kinderen van de school doen vandaag mee aan een sponsorloop voor het goede doel. Van 29 juli tot en met 17 augustus gaan 15 jongeren van het Diaconaal Jongeren Project naar Malawi. Om het benodigde geld bijeen te krijgen, zijn ze een heel jaar bezig met diverse acties.

Door Anja Helmink

Ook op deze vrijdag zijn drie van hen in touw voor het goede doel. Herkenbaar aan hun kobaltblauwe shirts bewegen ze zich door de vele kinderen. Ze moedigen hen aan en rennen met hen mee. Tijdens de pauze vertellen Rianne en Marylène wat meer over hun 'drive' voor Malawi en ook Hannie de Keijzer en Willy Vrij van de leiding sluiten aan. De contacten met Malawi ontstonden, door Thea en Paul Mawaya- den Ouden, een predikantenechtpaar uit Malawi. Sinds 2012 bezoekt de werkgroep uit Nieuw-Lekkerland Malawi om het andere jaar. Deze keer nemen ze 15 jongeren mee. Die gaan onder andere helpen me het afbouwen van een kerk. "Stenen bakken kunnen ze daar goedkoop", vertelt Willy, "maar een dakconstructie maken is heel wat lastiger."

Blij

Hannie: "We begonnen met vijf deelnemers en vier leiding en vroegen ons af of we het wel door moesten laten gaan. Toen kwamen Paul en Thea naar Nederland. Paul zei: "Moet het om het aantal deelnemers gaan? De mensen in Malawi zijn blij met jullie bezoek." Paul en Thea zijn om gebed gaan vragen voor ons. Via via kwamen er steeds meer deelnemers bij."

De jongeren hebben er veel zin in. Marylène: "De reis lijkt me een mooie ervaring. Ook vind ik het heel belangrijk, dat ze daar een goede kerk hebben." Willy vult aan: "Zo'n kerkgebouw vervult daar een belangrijke rol. Er wordt bijvoorbeeld ook consultatiebureau in gehouden en maïs uitgedeeld." Rianne wilde altijd al een keer naar Afrika. Lachend: "Naar die lieve, zwarte kindjes. Ik wil graag iets voor de mensen daar doen. Ook lijkt het me mooi om te zien, dat God in Malawi dezelfde is, als in Nederland."

Veel acties

De sponsorloop op De Wegwijzer is slechts één van de vele acties. Er komt nog een mini sponsorloop op De Schakel. Op het Kleyburgplein wordt een moeder- en vaderdagactie georganiseerd, op de zaterdagen ervoor. Verder is er op 18 mei een pannenkoekenfeest bij 't Waellant. Iedereen kan van 16.30 tot 19.30 uur voor 5 euro onbeperkt pannenkoeken komen eten. Aanstaande zaterdag is er een een gezellige rommelmarkt bij de Maranathakerk. Daarnaast kunnen mensen hier elke eerste zaterdag van de maand voor 7,50 euro hun auto laten wassen. Ook verkopen de jongeren kisten perssinaasappels van 15 kg voor 15 euro per stuk. Deze zijn te bestellen door uiterlijk 16 april bestelling, naam, adres en telefoonnummer te sturen naar acties@diaconaaljongerenproject.nl. De sinaasappels worden op 20 april bezorgd.

www.diaconaaljongerenproject.nl

Meer berichten