Celine Frank kijkt uit naar de presentatie van haar debuutroman. (Foto: Nathalie Arnoczky Photography)
Celine Frank kijkt uit naar de presentatie van haar debuutroman. (Foto: Nathalie Arnoczky Photography)

Celine schrijft boek over haar heftige leven

Alblasserdam - In zaal Royaal van Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam wordt woensdagavond 17 april een bijzonder boek gepresenteerd. Celine Frank (21) omschrijft in haar debuutroman Sterk Spul haar belevenissen rondom haar heftige ziekte en de daarbij behorende ziekenhuisbehandelingen. Belangstellenden zijn welkom om de presentatie bij te wonen. Zij dienen zich wel van tevoren aan te melden via sterk.spul@outlook.com. De totstandkoming van het boek is mogelijk gemaakt door Stichting Kids Alblasserdam. Het telt 220 bladzijden en kost 18,50 euro. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan KiKa. Het is nu al mogelijk om een exemplaar te reserveren via www.sterkspul.com.

Door Ria Scholten

Celine heeft, net als haar tweelingzus Ashley, een aangeboren genafwijking, die al vroeg in de zwangerschap is ontstaan. "Alle kinderen, die met dit gen zijn geboren, krijgen sowieso kanker in beide ogen en hebben in hun verdere leven een verhoogd risico om deze ziekte te krijgen", vertelt zij. "Helaas kreeg ik toen ik zestien was botkanker. Ik was gevallen over een hond en hield daarna maar pijn in mijn been. Een echo wees uit dat er sprake was van een gescheurde spier. De pijn ging echter niet over. Uiteindelijk kwamen we in de nacht bij de Huisartsenpost in Dordrecht terecht omdat de pijn ondraaglijk was. Er werden echo's en een scan gemaakt. De mededeling dat er een tumor in mijn bekken zat, kwam als een donderslag bij heldere hemel."

Kinderoncoloog

Celine vertelt verder: "Direct nadat ik van de eerste schrik bekomen was heb ik geroepen 'bel nu het VUmc'. Ik ben daar sinds ik een baby was onder behandeling. Meerdere onderzoeken in het Albert Schweitzer Ziekenhuis volgden. Alle uitslagen werden doorgestuurd naar de VU. Een week later zat ik tegenover de kinderoncoloog. We hebben gesproken over de behandelmogelijkheden, maar ook over de risico's die daaraan verbonden waren. De prognose was slecht. Het behandelplan bestond uit meerdere onderdelen: een voorbehandeling met chemo, operaties om de tumor en de uitzaaiingen te verwijderen en een nabehandeling met chemo. Ik ben ervoor gegaan. Het hele traject heeft een jaar in beslag genomen, waarvan ik de meeste tijd in het ziekenhuis heb gelegen. Nadat de tumor uit mijn bekken was gehaald, zat ik van vanaf mijn navel tot mijn linker enkel en rechter knie in het gips. Het waren zes lange, lange weken, waarin ik alleen mijn armen kon bewegen. De steun van het thuisfront heeft me enorm geholpen. Zo kreeg ik een verrassingsdoos met voor iedere dag een klein cadeautje. Daarna bijna een halfjaar chemotherapie, gevolgd door twee hersteloperaties."

Skype

"Ik miste thuis ontzettend. Gelukkig mocht ik mijn kamer in het ziekenhuis met mijn eigen spulletjes inrichten. Thuis zetten ze, als ze gingen eten, de iPad op mijn plekje aan tafel. Via skype was ik er dan toch bij. Het was voor ons hele gezin een heftige tijd. Zelf heb ik al mijn wilskracht nodig gehad om dat jaar door te komen. Om iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op medisch gebied heb ik een blog bijgehouden. Vanaf mijn twaalfde houd ik al een dagboek bij. Dit heeft, naast een aantal herinneringen uit mijn kleutertijd, als basis gediend voor mijn boek. Toen ik aangaf het te willen uitbrengen heeft mijn moeder contact opgenomen met Stichting Kids Alblasserdam, die mij in contact heeft gebracht met Haveka. Dit grafische bedrijf neemt de vormgeving en eindredactie voor zijn rekening."

Blik op de toekomst

De titel Sterk Spul heeft betrekking op de chemotherapie, maar ook op de kracht van Celine en de positieve manier waarop zij in het leven staat. Zij rondt in juni van dit jaar de HBO opleiding pedagogiek af. Het plan is om, na een tussenjaar, in september 2020 te starten met de universitaire studie Psychologie.

Meer berichten