Burgemeester Paans van Alblasserdam mag als voorzitter van het comité van aanbeveling het kunstwerk in wording onthullen.
Burgemeester Paans van Alblasserdam mag als voorzitter van het comité van aanbeveling het kunstwerk in wording onthullen. (Foto: Anja Helmink)

Oude sage Beatrijs wordt beeld

Alblasserdam - Op maandagmiddag is het een drukte van belang in de achtertuin van kunstenaar Roel Teeuwen. In zijn werkplaats staat een stellage met daaromheen een soort gordijn van jute. Het lijkt erop, dat hij daarachter iets verborgen houdt. Dat is ook echt zo. Vanmiddag zal hij in het bijzijn van een aantal genodigden de contouren onthullen van een heel bijzonder nieuw kunstwerk: 'Het wiegje van Beatrijs'.

Door Anja Helmink

Stichting 'Wiegje Beatrijs Kinderdijk' werd in 2017 opgericht. Deze stichting wil de oude sage van 'Het wiegje van Beatrijs' nieuw leven inblazen. In het verhaal spoelde er tijdens de Sint Elizabethsvloed op 19 november 1421 bij een dijk in het huidige Kinderdijk een wieg aan. In de wieg lag een kindje, Beatrijs. Er was ook een kat, die de wieg, door heen en weer te springen in evenwicht hield. Het stichtingsbestuur gaf kunstenaar Roel Teeuwen de opdracht voor een kunstwerk. Het is de bedoeling dat dit klaar is bij de herdenking van de Sint-Elizabethsvloed in 2021. De ambities van het stichtingsbestuur zijn groot. Het object moet net zo bekend worden als Manneke Pis in Brussel of de Zeemeermin in Kopenhagen. Dat past ook in de ontwikkelingen rondom het molengebied. Alblasserdam en omgeving zal door steeds meer toeristen worden bezocht. Een extra toeristische attractie in de vorm van een passend kunstwerk is zeer welkom.

Elias Gijsen, voorzitter van Stichting Wiegje Beatrijs Kinderdijk, heet iedereen welkom. Daarna mag Roel Teeuwen de onthulling van het kunstwerk begeleiden. De voorzitter van het comité van aanbeveling blijkt hiervoor echt even op 1 knie te moeten. Na een kleine actie met de accuboor, zal het doek vallen.

Verbeelding

Maar eerst legt Roel uit: "Met die oude sage moet je gewoon iets doen. Het verhaal van al die overstromingen is zo bepalend geweest voor waar we nu leven. Het wiegje, dat ik ontwerp, wordt geen Efteling-achtig iets, maar een verbeelding, die iets vertelt over de dramatiek. Niet enkel een wiegje en een poppetje, maar een meevoelen met dat kindje, dat aan komt drijven.

"Op gegeven moment pakte ik een stuk hout en dacht ik: het lijkt wel een golf. Toen ben ik wat gaan proberen en al doende, werd het wat. Al deze materialen hier in en om mijn werkplaats helpen mij om tot iets te komen. Een beeld groeit hier, net als een embryo. Daarom noem ik dit wel de kraamkamer. Ik gebruik dingen die er al zijn. Wat groeit in de natuur is altijd mooier, dan wat wij kunnen maken."

Ontdekkingstocht

Burgemeester Jaap Paans mag als voorzitter van het comité van aanbeveling het doek laten vallen. Het model wordt eindelijk zichtbaar en krijgt een warm applaus. "Dit is nog maar een aanzet tot een eerste model", vertelt Roel. "Als het klaar is, worden er mallen van gemaakt, waar waarschijnlijk aluminium in wordt gegoten. Het is echt een ontdekkingstocht. Je begint ergens aan en weet pas op het eind hoe het wordt. Het komt sowieso goed, in 2021 zal het wiegje drijven!"

Meer berichten