Marja Eikelenboom exposeert haar werken in haar tuin aan de Sluis 57 in Groot-Ammers.
Marja Eikelenboom exposeert haar werken in haar tuin aan de Sluis 57 in Groot-Ammers. (Foto: )

Kunstroute aan weerszijden van de Lek

Molenlanden - Op Tweede Paasdag kunnen in het kader van de Af & Toe Kunstroute op diverse locaties in Streefkerk, Groot-Ammers en Nieuwpoort verschillende kunstuitingen, tuinen en tentoonstellingen worden bekeken. Dit is ook mogelijk in Ammerstol. Wie daar een kijkje wil nemen kan met het veerbootje overvaren van de haven van Groot-Ammers naar de aanlegsteiger bij het veerhuis in Ammerstol. Bezoekers zijn welkom tussen 11.00 en 17.00 uur. De deelnemende locaties zijn herkenbaar aan de Af & Toe Kunstroute vlag.

Door Ria Scholten

Elf jaar geleden kwamen Gerjo Goudriaan en haar man Marco op het idee een kunstroute in Ammerstol en Groot-Ammers te organiseren. Zij zochten contact met mensen in Groot-Ammers en regelden een oeververbinding tussen beide plaatsen. De eerste editie was zo'n succes dat werd besloten om aan het initiatief een vervolg te geven. Er werd, met steun van de Rabobanken aan weerszijden van de Lek, een echte steiger gebouwd en een bootje aangeschaft. Sindsdien vaart het bootje van het voorjaar tot in het najaar. Verschillende vrijwillige veermannen zorgen er bij toerbeurt voor dat de passagiers veilig worden overgezet. Het vaartochtje is gratis. Er is een bus aan boord waarin een vrijwillige bijdrage kan worden gedeponeerd. Het seizoen 2019 wordt op Tweede Paasdag geopend met de kunstroute."

 

De organisatie van het evenement aan de Ammerse kant is in handen van Bert Bikker, Heidi Bikker-Fontein, Marja Eikelenboom en Matzy van Harten. "Je kunt gerust stellen dat de Af & Toe Kunstroute in de afgelopen tien jaar is uitgegroeid tot een traditie", laat Marja weten. "Wel vonden we dat het tijd was voor een nieuwe impuls. We zijn dan ook erg blij met de financiële bijdrage van de gemeente Molenlanden, die het mogelijk heeft gemaakt om onze website www.afentoe-kunstroute.nl te lanceren, een logo te laten ontwerpen en vijfentwintig mooie vlaggen aan te schaffen."

 

Marja vertelt verder: "Ook dit jaar zijn er weer nieuwe kunstenaars die exposeren. Aan deze kant van de rivier kunnen maar liefst 17 locaties worden bezocht. Dit is mogelijk per fiets, maar de route kan ook prima met de auto worden gereden. In Nieuwpoort kan gemakkelijk op het terrein buitendijks worden geparkeerd. Vrijwel alle te bezoeken locaties zijn te vinden in de Hoogstraat. Een uitzondering is keramiste Jeanette Kleyn. Zij exposeert in haar atelier op het adres Achter het Arsenaal 18a. Het noemen waard is ook de Open Tuinenroute met drie deelnemers. In Groot-Ammers zijn bezoekers van harte welkom in de groene tuin met schilderkunst aan de Sluis 57. In Streefkerk kunnen twee tuinen worden bezocht. Aan de Dorpsstraat 28 kunnen naast een bijzonder fraaie tuin ook beelden van Riek Konijnenburg worden bekeken. Aan de Boezem 2 wordt in de tuin fotografie van Rien Casteleijn en keramiek van Nel van de Bom tentoongesteld.

 

"Helemaal aan het eind van de route ligt aan de Beneden Tiendweg 9 de molen van Adrie Schot. Hij toont een aantal abstracte werken en serveert in zijn uitspanning De Koffiemolen een kopje koffie, thee of frisdrank. De molen is alleen te voet en per fiets bereikbaar. Wel is het mogelijk om met de auto op de Zijde te parkeren en het laatste stukje lopend af te leggen."

Meer berichten