Leerlingen van diverse basisscholen uit Molenlanden namen op 17 april voor het eerst deel aan de Techniekroute. (Foto: Privé)
Leerlingen van diverse basisscholen uit Molenlanden namen op 17 april voor het eerst deel aan de Techniekroute. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Geweldige première voor Techniekroute Hoornaar

HOORNAAR - Leerlingen van diverse basisscholen uit Molenlanden (Arkel, Hoornaar, Giessenburg, Giessen-Oudekerk, Noordeloos) namen op 17 april voor het eerst deel aan de Techniekroute. Maar liefst 12 bedrijven en de brandweer van Noordeloos openden hun deuren om de leerlingen een kijkje in hun bedrijf te geven. De wethouders Lizanne Lanser, Teunis Jacob Slob en twee leerlingen startten de Techniekroute onder begeleiding van Gilde Vakcollege Techniek op spectaculaire wijze.

's Morgens verzamelden de leerlingen van groep 7 van de basisscholen: Samen op weg Hoornaar, School met de Bijbel Noordeloos, CBS De Hoeksteen, OBS Klimop, OBS Giessen Oudekerk en Obs De Lingewaard in Het Bruisend Hart in Hoornaar. Dankzij twee medewerkers van Gilde vakcollege techniek werd er een spectaculaire opening verricht door wethouders Lizanne Lanser en Teunis Jacob Slob. Met de hulp van twee leerlingen werden twee flesraketten afgeschoten waarmee ballonnen gevuld met confetti werden lekgeprikt. Teunis Jacob Slob: "Het was weer een feest om mee te maken dat zowel leerlingen als bedrijven enthousiast meedoen aan de Techniekroute. Ook word ik elke Techniekroute weer aangenaam verrast door de gastvrijheid én het creatieve aanbod van de bedrijven. Deze technische bedrijven investeren hiermee echt al in de mogelijke medewerkers van de toekomst."

De meeste leerlingen stapten op de fiets of in de auto om op weg te gaan naar het eerste bedrijf. Leerlingen van OBS de Lingewaard hadden geluk, zij werden door garage Verspui met drie vrachtwagens opgehaald voor een bezoek aan het bedrijf. Hier kregen ze uitleg over de motor in de vrachtwagen, controles die via de computer worden uitgevoerd en ook vervingen ze zelf achterlampen. De leerlingen van School met de Bijbel Noordeloos keken wat vreemd op toen het bezoek aan Dekker Kozijnprojecten startte met een officiële bouwvergadering. Directeur Marieke Koorevaar opende het overleg waarna ook wat lekkers te eten en te drinken werd uitgedeeld. Na de vergadering konden de leerlingen aan de slag met het bedienen van de hijskraan en het kitten van een geveltje. 

De grote inzet van de bedrijven en het enthousiasme van de leerlingen vielen deze Techniekroute op. Door de goede voorbereiding en begeleiding van de bedrijven, kregen de leerlingen volop gelegenheid om diverse technieken te zien en uit te proberen. Bij Installatiebedrijf den Otter mochten de leerlingen de beginletter van hun naam maken van PVC of koper. Hier kwamen diverse technieken aan bod: Als eerste ontwerpen, tekenen en rekenen. Vervolgens meten, zagen, snijden en lijmen of solderen. Bij de Kuiper mochten de leerlingen plaatsnemen in de graafmachine en bij Van Hoven hoveniers werd onder andere een straatje gelegd. Bij Foreco Houtconstructies en aannemersbedrijf Wallaard werden onder andere vogelhuisjes gemaakt door de enthousiaste en geïnteresseerde leerlingen. Soms met hulp van de wethouders. Andere deelnemende bedrijven waren Autobedrijf gebr Bikker, Verveka diervoeder, de brandweer, EBI bedrijfswageninrichting, Familie Bikker melkvee en Wonink warmte. 
 

Meer berichten