De Alblasserdammers, die vanwege hun langdurige vrijwillige inzet een lintje kregen opgespeld in de grote zaal van Cultureel Centrum Landvast.
De Alblasserdammers, die vanwege hun langdurige vrijwillige inzet een lintje kregen opgespeld in de grote zaal van Cultureel Centrum Landvast. (Foto: )

Negen Alblasserdammers krijgen lintje

Alblasserdam - Gewoontegetrouw is er op de dag voor Koningsdag de bekende 'lintjesregen'. Negen Alblasserdammers kregen door burgemeester Jaap Paans de versierselen opgespeld, behorend bij hun koninklijke onderscheiding.

Door Anja Helmink

"Er zitten hier wat mensen met verschrikte gezichten", zo begint de burgemeester zijn speech. "Dit is elke keer weer het leukste moment van het jaar en een hele eer voor mij. Deze mensen namen hun verantwoordelijkheid en dat op tal van manieren. Er gaat een bindende kracht uit van wat zij doen en daarom is het zo waardevol. We zijn hen dankbaar voor hun langdurige inzet."

De eerste decoranda is iemand die het heel belangrijk vindt, dat elk kind veilig en prettig op kan groeien. Ina van Ommen is naast moeder van eigen kinderen ook pleegouder. Dit doet ze samen met haar man Hans, die eveneens een koninklijke onderscheiding krijgt. "U heeft laten zien, dat u beschikt over een groot hart. Samen zijn jullie een fantastisch team, dat fantastisch werk doet."

Theo de Gelder deed veel voor de 'mooie, groene achtertuin' van Alblasserdam. Al 38 jaar is hij vrijwilliger bij de Natuur- en Vogelwacht en ook was hij jarenlang bestuurslid van het Hoogheemraadschap. Danny van Leeuwen is op een heel ander vlak actief. Sinds 2000 is hij voorzitter van zwem- en poloclub De Wiekslag en ook zette hij zich vele jaren in voor het tot stand komen van Sportcentrum Blokweer.

"Sommige mensen zijn geboren vrijwilligers", vervolgt de burgemeester. Jan Lok is zo iemand. "Hij heeft een hele bloemlezing aan activiteiten op zijn lijstje staan, maar had altijd voorkeur voor verengingen met een sociaal karakter. Zo was hij onder andere vrijwilliger bij De Plantage en leerwerkbedrijf SMILE."

Erik van Loon is een man, waar jong en oud mee wegloopt. Hij heeft een groot sociaal hart, vooral voor de jeugd. Gedurende 17 jaar was hij vrijwilliger bij Speeltuinvereniging Kinderdijk. Ook was hij onder andere secretaris van Stichting Welzijn Alblasserdam.

Ook Rinus Vogel krijgt een onderscheiding. Hij is echt een man die sport en muziek in het leven glans geeft. Al sinds 1982 zet hij zich in voor Voetbalvereniging Alblasserdam. Daarnaast is hij actief voor onder andere zangkoor de Klinkers. Rinus zelf is blij dat er zoveel mensen zijn gekomen. Hij en zijn vrouw vieren vandaag dat ze 57 jaar getrouwd zijn.

Voor Arie van der Wiel is het geloof een belangrijke inspiratiebron. Hij was onder andere diaken en ouderling in de gereformeerde kerk vrijgemaakt en verzorgde namens deze kerk ook een programma bij Klokradio.

Bram Belder is "de man, die verantwoordelijk is voor het omvallen van de meeste boekenkasten." Hij is (mede)auteur van een aantal lijvige, maritieme werken waaronder 'Het fregatschip Adriana' en 'Het stoomschip Smit'. Nu is hij bezig met een naslagwerk over de werven langs de Noord. Voor zijn zeer vele uren vrijwilligerswerk wordt Belder benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Meer berichten