Clement van Kooten met enkele scherven, gevonden tijdens opgravingen. Hij vindt het heerlijk om op zoek te gaan naar sporen uit het verleden.
Clement van Kooten met enkele scherven, gevonden tijdens opgravingen. Hij vindt het heerlijk om op zoek te gaan naar sporen uit het verleden. (Foto: )

Week van de Romeinen in bibliotheek

Alblasserdam - Clement van Kooten (69) is Alblasserwaarder van de Week. Hij is lid van de, in 1961 opgerichte, afdeling Lek- en Merwestreek van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN). In het kader van de jaarlijkse Romeinenweek (4-12 mei) organiseert de afdeling Lek- en Merwestreek in samenwerking met de Historische Vereniging West-Alblasserwaard een tentoonstelling in de bibliotheek. Deze zal geopend worden door de burgemeester en is te bezichtigen van 4 tot en met 31 mei.

Door Anja Helmink

Clement had al jong interesse in geschiedenis en archeologie. In 2012 ging hij hier ook fysiek mee aan de slag. "Op gegeven moment werd de Kortlandse brug vernieuwd en lag er allemaal aarde langs de weg. Ik ben toen mijn laarzen gaan halen en heb zo hier en daar wat opgeraapt. Met mijn vondsten ging ik naar een presentatie-avond van de Historische Vereniging over de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Alblasserdam. Daar waren ook mensen van de AWN. Ik liet mijn vondsten aan hen zien en werd meteen lid van de vereniging."

Erfgoed

De AWN is met circa 3000 leden de grootste vereniging van amateur-archeologen in Nederland. Zij is onderverdeeld in 24 afdelingen. De afdeling Lek- en Merwestreek (met ongeveer 70 leden) omvat het gebied van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en het Eiland van Dordrecht. Een doel van de vereniging is het opsporen van nog onbekende archeologische terreinen en het behoud van het archeologische erfgoed.

Oudste sporen

Clement is actief binnen de werkgroep Alblasserwaard. Hij houdt de graafwerkzaamheden in de omgeving goed in de gaten. "In het verleden mochten we zelf opgravingen doen", vertelt hij. "Bekend geworden is de Hazendonk, die bij Molenaarsgraaf ligt. Het is de plaats met de oudste sporen van menselijke bewoning in Zuid-Holland. Pioniers van onze vereniging hebben daar hele oude scherven gevonden."

Assisteren

"De gemeente liet een archeologische waardenkaart maken, waarop alle interessante gebieden staan. Als gegraven gaat worden in zo'n gebied, assisteren wij soms de professionals. In 2015 hadden we de grote opgraving bij de rioolwaterzuivering, waar al in 1973 sporen van een Romeinse nederzetting zijn gevonden. Ons laatste project was rond de MCD. Daar vonden we aardewerk uit de veertiende tot de negentiende eeuw. Wat we vinden gaat naar ons eigen depot aan de Groenmarkt in Dordrecht. Het wordt schoon gemaakt, gedetermineerd en gedocumenteerd. Het rapport gaat naar de provincie. Vondsten die interessant genoeg zijn, gaan vervolgens naar het archeologisch depot van Zuid-Holland." Clement kijkt uit naar de renovatie van de Kerkstraat volgend jaar. Wie weet wat er onder zo'n oude straat verborgen ligt.

Nationale Romeinenweek

Van 4 tot 31 mei is er ter ere van de nationale Romeinenweek (4-12 mei) een tentoonstelling in de bibliotheek van Alblasserdam. Op 25 mei kunnen mensen hun scherven tonen tijdens het schervenspreekuur. (van 10.15 tot 12.30). www.awn-lek-merwestreek.nl

Meer berichten