De Hooftmanbank werd samengesteld uit restanten van woningen in de Polderstraat, die verloren gingen op 11-05-1940. (Foto: Geert Ouweneel)
De Hooftmanbank werd samengesteld uit restanten van woningen in de Polderstraat, die verloren gingen op 11-05-1940. (Foto: Geert Ouweneel) (Foto: )

Vrijdag krijgt Hooftmanbank naambordje

Alblasserdam - Het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam heeft op voorstel van de commissie straatnaamgeving besloten de Hooftmanbank aan de Polderstraat te voorzien van een naambord. De onthulling hiervan zal aanstaande vrijdag 10 mei plaats vinden.

Door Anja Helmink

De Hooftmanbank, ook wel 'vrijersbankje' genoemd, is een uniek bouwwerk. Erop zitten kan zowel aan de voor als achterkant. De achterkant is vanaf de weg niet te zien en dus een ideale plaats voor verliefde stelletjes.

De bank werd samengesteld uit restanten van woningen in de Polderstraat, die door een bombardement in mei 1940 verloren gingen. Hij werd aan het dorp geschonken door de heer T.A. Hooftman, van 1916 tot 1947 huisarts in Alblasserdam en een belangrijke figuur in de Alblasserdamse gemeenschap. Hij was onder andere de grote stimulator achter de EHBO-vereniging van Alblasserdam. Notulen van een vergadering op 3 mei 1940, vermelden, dat hij 1000 gulden bijeenbracht voor de nodige verbandmiddelen, niet wetende dat deze een week later zo hard nodig zouden zijn.

Ruim een week later, op 11 mei 1940 werd Alblasserdam namelijk door de Duitsers gebombardeerd. De aanleiding was eigenlijk de net geopende brug over de Noord (14-11-1939). Op de oude stafkaarten, gebruikt door zowel het Nederlandse als het Duitse leger, stond deze nog niet vermeld.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 landden de eerste Duitse parachutisten op eiland IJsselmonde. Verkenners die het veer naar Alblasserdam moesten bezetten, troffen in plaats van een veer een prachtige nieuwe verkeersbrug aan. Rondom de brug vonden zware gevechten plaats. Uiteindelijk riep generaal Student de Duitse Luftwaffe te hulp. Op 11 mei 1940, net na tienen lieten wel 9 Stuka's hun veertig bommen los boven het strijdtoneel. Het materieel van de Nederlandse divisie werd hierdoor vernietigd. Rond 12.45 uur kwam de tweede Duitse luchtaanval. Deze keer waren de Dam, de Polderstraat en het oude centrum van Alblasserdam het doelwit. Er braken grote branden uit en er vielen veel slachtoffers. Nog enkele aanvallen later kon de trieste balans worden opgemaakt: 28 doden en ca. 180 woningen en winkels vernield. Onder de verwoeste percelen bevonden zich het raadhuis, het gemeenlandshuis, 2 Hotel-Cafés, een kerkgebouwtje, een manege, 26 winkels, 6 bakkerijen, 121 woningen (plus 4 onbewoonbaar verklaard), 4 schoollokalen en scheepswerf De Noord.

De Hooftmanbank is het eerste bouwwerk van na het bombardement. Het is een unieke en waardevolle herinnering aan een verschrikkelijke gebeurtenis, die Alblasserdam voorgoed veranderde. In 2012 is de bank op aandringen van Cor Veen gerestaureerd. Na de restauratie werd de bank tevens gemeentelijk monument. Het naambord zal het monument nog meer status geven.

Bronnen: column Hennie van der Zouw op Alblasserdam.net (14-05-2013), www.ehbo-alblasserdam.nl, Wikipedia.

Meer berichten