(v.l.n.r.) Wim Kok, Bert de Vaal en Cor Brand hebben een alternatieve parkeerplek in gedachten. (Foto: Ria Scholten)
(v.l.n.r.) Wim Kok, Bert de Vaal en Cor Brand hebben een alternatieve parkeerplek in gedachten. (Foto: Ria Scholten) (Foto: )

Bewoners bezorgd over beoogde parkeerplaats

Nieuw-Lekkerland - Een rustig wijkje met seniorenwoningen, waar de mensen met veel plezier wonen. We hebben het over het Koggeplantsoen en het Gondelplantsoen in Nieuw-Lekkerland. De rust dreigt nu te worden verstoord door de beoogde aanleg van een parkeerplaats voor zeventig campers en veertig bussen op de plek van de oude rioolwaterzuivering aan de Hoogaarslaan. De bewoners Bert de Vaal, Cor Brand en Wim Kok maken zich grote zorgen én hebben een alternatieve parkeerplek in gedachten.

Door Ria Scholten

Vorig jaar is het plan voor de nieuwe parkeerplaats gepresenteerd op een informatiebijeenkomst voor omwonenden. "Let wel: geen inspraak, maar presentatie", laat Bert weten. "Wij vinden het een uiterst slecht idee. De uitstoot van fijnstof op het toekomstige parkeerterrein, met ronkende motoren van bussen en campers, zorgt voor een verhoogd gezondheidsrisico voor de veelal oudere bewoners, die daarnaast ook nog eens hun vrijheid en rust gaan kwijtraken. Het streven is toch om deze groep zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen? De gemeente zal dan ook de benodigde faciliteiten moeten bieden."

Kalverstraat

Wim: "Wij vinden het jammer dat het rustige woongebied Nieuw-Lekkerland door de steeds verder oprukkende 24-uurs economie verloren dreigt te gaan. De komende jaren zal het aantal mensen, dat het Werelderfgoed Kinderdijk bezoekt, alleen maar toenemen. Wij maken ons daar best zorgen over. Afgelopen Tweede Paasdag was het nu al drukker dan in de Kalverstraat in Amsterdam. We pleiten voor de houdbaarheid van onze woon- en leefgebieden met schone lucht en rust."

Positief plan

"Met alleen maar mopperen kom je er niet", beseffen de heren heel goed. Daarom willen ze de gemeente een positief plan voorleggen. "De dijk kan de verkeersdrukte niet aan", constateren zij. "Onze wegen zijn niet ingesteld op massatoerisme. Vervoer over water is een prijzenswaardige oplossing, maar het rollend materieel drukt een nog grotere stempel op het geheel. De SWEK heeft een simpele oplossing gecreëerd aan de voet van de Schoordijk in de vorm van een in- en uitstaphalte voor bussen. Daar zijn we precies op de plek waar de oplossing zomaar voor de hand ligt. Wij stellen voor om alles wat rijdt naar de ingang van het Werelderfgoed te dirigeren en een deel van de Overwaard in te richten als parkeerterrein."

Parkeerautomaten

"Je moet toeristen niet het halve dorp laten afsjouwen", laat Cor weten. "Zij komen voor de bezichtiging van de molens en kunnen juist daar direct aan de rondleiding beginnen. Bovendien kunnen bussen (op deze nog aan te leggen parkeerplaats) wachten. Ze hoeven niet het dorp Nieuw-Lekkerland ingestuurd te worden om daar met moeite te keren. Campers kunnen er vertoeven onder toeziend oog van de organisatie van de SWEK. Parkeerautomaten genereren de benodigde inkomsten. De natuur wordt natuurlijk wat teruggedrongen en de ganzenpopulatie wordt negatief beïnvloed. Jammer, maar alles beter dan dat de plaatselijke bevolking er onder lijdt. Het erfgoed is er in de eerste plaats voor de mensen en niet andersom. De aanleg van Schoordijk Parking kan heel veel problemen oplossen en voorkomen. Het terrein van de rioolwaterzuivering kan dan worden ingericht als natuurgebied."

Meer berichten