(v.l.n.r.) Corinne Derks, Kees Brinkman en Laure ter Stege zijn de stuwende krachten achter MoneyFit Alblasserdam, (Foto: Ria Scholten)
(v.l.n.r.) Corinne Derks, Kees Brinkman en Laure ter Stege zijn de stuwende krachten achter MoneyFit Alblasserdam, (Foto: Ria Scholten) (Foto: )

Steeds meer jongeren met schulden

Alblasserdam - Het afgelopen weekend is de campagne MoneyFit van start gegaan. MoneyFit richt zich op jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. "Het is van belang dat zij weten dat zij vanaf hun achttiende zelf verantwoordelijk zijn voor hun geldzaken", aldus Corinne Derks. Zij is meewerkend teamleider bij jongerenwerk Jeugd-Punt en nauw betrokken bij de organisatie van de campagne, die dit jaar voor de eerste maal wordt gevoerd.

Door Ria Scholten

MoneyFit is de jongerenportal van SchuldHulpmaatje Nederland. Kees Brinkman is coördinator bij SchuldHulpMaatje Alblasserdam. "We willen zoveel mogelijk jongeren bereiken", vertelt hij. "Daarom werken we voor deze campagne nauw samen met Jeugd-Punt en Route22, een onderdeel van het jeugdbeleid van Alblasserdam. De gemeente heeft armoede als speerpunt gekozen. Dit samenwerkingsproject is daar een uitvloeisel van. Route22 draait om zes onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn. Een ervan is preventie en dat sluit mooi aan bij onze missie: het voorkomen van schulden bij jongeren. We vinden het een zorgelijke ontwikkeling dat steeds meer jonge mensen schulden hebben. Zij vinden moeilijk de weg naar hulp bij schuld. Daarom willen we met deze jaarlijkse campagne jongeren bewust maken en na laten denken over hun geld en uitgavepatroon. Met een discussieprogramma, gericht op onder meer groepsdruk en de invloed van commercie, worden onderwerpen besproken waar jongeren dagelijks mee te maken hebben."

Dilemmaspel

"Wij gaan op bezoek bij jongeren op plekken waar zij al bij elkaar komen", vult Corinne aan. "Voor de maand juni staat onder andere een ontmoeting met de jonge bezoekers van de moskee aan de Anjerstraat op het programma. Ook via het plaatselijke jongerenwerk willen we de nodige contacten leggen. Verder zouden we heel graag in contact komen met jonge leden van sportverenigingen en kerken. Jongeren doen daarnaast mee aan het dilemmaspel. We delen kaartjes uit met stellingen waaruit ze een keuze moeten maken. Op een van de kaartjes moet worden gekozen tussen 'Elke persoon die je voor het eerst ontmoet vertel je over je geldproblemen' en 'Je moet een push-up doen voor elke euro die je uitgeeft. Antwoorden is mogelijk via www.moneyfit.nl/alblasserdam. Wie zijn of haar antwoord origineel onderbouwt, maakt kans op een gratis sportabonnement voor een jaar."

Alblasserdam pagina

"De site opent met een lokale Alblasserdam pagina, waar onder meer informatie te vinden is over financiële ondersteuning bij deelname aan sport voor mensen met een laag inkomen", vertelt Laure ter Stege (Route22). "Geen geld voor muziekles? Klik op de betreffende tegel. Je vindt er ook een checklist met informatie over wat er allemaal op je afkomt als je 18 wordt. De website is niet alleen handig voor jongeren, maar ook voor hun ouders voor wie wel degelijk een rol is weggelegd bij hun financiële opvoeding. De tips die erop staan zijn interessant voor een breed publiek."

"Interessant is het antwoord op de vraag hoe ouders met deze problematiek omgaan", vult Corinne aan. "Laten zij hun kind op zijn neus gaan of willen zij het juist voor problemen behoeden?"

Meer berichten