Naast rondleidingen zijn er verschillende workshops kun je aan de slag om je eigen, overheerlijke kaas te maken. (Foto: Privé)
Naast rondleidingen zijn er verschillende workshops kun je aan de slag om je eigen, overheerlijke kaas te maken. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Maak je eigen kaas op boerderij in Streefkerk

Streefkerk - Zuivel en melkveehouderijen zijn vaak in het nieuws. Maar hoe zit het nou echt met het welzijn van de dieren en het maken van zuivel? Om daar achter te komen stelt de familie Booij op zaterdag 18 mei hun melkveehouderij en kaasmakerij een dag lang open voor publiek. Naast rondleidingen zijn er verschillende workshops kun je aan de slag om je eigen, overheerlijke kaas te maken. De boerderij (met kippen, geiten en lammetjes!) is de hele dag geopend voor publiek.

In de kaasmakerij van Booij kunnen bezoekers leuke workshops volgen, zoals 'Maak je eigen Goudse kilokaas'. Hierbij maken ze samen van begin tot eind een heerlijk product. Na afloop krijgt iedereen zijn eigen kaasje in pekel mee naar huis of kan het na twee weken ophalen op de boerderij.

Paneer

Iets minder Hollands (maar net zo leuk!) is de workshop 'Maak je eigen paneer'. Hierbij wordt het recept van een verse Indiase kaas gegeven die eenvoudig thuis te maken is. Lekker in een salade, of in een vegetarische curry.

Proeverijen

Naast workshops zijn er de hele dag gratis rondleidingen op de boerderij. Bovendien verzorgt kaasmaker Maarten Koek (Beste Fromager van Nederland 2015/2016) proeverijen met de mooiste kazen en bijpassende dranken. Proef bijvoorbeeld een bijzondere geitenkaas met lavendel, één van de nieuwste kazen voor de zomer.

Boter maken

Kinderen kunnen een workshop 'Boter maken' volgen op de kaasboerderij, in een grote zandhoop spelen en een kijkje nemen bij de kippen in de boomgaard en het is lente, dus er zijn volop lammetjes!

Ritje op tractor

Bezoekers kunnen tevens een ritje maken op een tractor en de huifkar naar Geitenfarm Hoeve Zomerlust om alles te leren over het houden van melkgeiten.

Familiebedrijf

Booij Kaasmakers is een familiebedrijf pur sang. Al generaties lang maakt de familie Booij kaas in de Alblasserwaard. Sinds 1976 is de boerderij gevestigd op Middenpolderweg 63 in Streefkerk en heeft vanaf 2014 een eigen winkel in de Fenix Food Factory in Rotterdam. De kazen van Booij Kaasmakers uit Streefkerk zijn ook wekelijks te vinden op de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein.

Open dag

Datum van de open dag: 18 mei. Tijd: 10.00 tot 16.00 uur. Adres: Middenpolderweg 63, 2959 LB Streefkerk. Kosten: De open dag en rondleidingen bij de kaasboerderij zijn gratis. Een workshop paneer en kaas maken bedragen respectievelijk 10 en 15 euro.

Info

Kijk voor het volledige programma op www.booijkaasmakers.nl/opendag. Op www.booijkaasmakers.nl is ook meer informatie over het bedrijf zelf te vinden. Zie ook de Facebook-pagina voor informatie: www.facebook.com/Booijkaasmakers.

Meer berichten