De echte oversteekhelden krijgen een sticker met hun eigen naam erop, een pen en een flyer van de kinderen.
De echte oversteekhelden krijgen een sticker met hun eigen naam erop, een pen en een flyer van de kinderen. (Foto: )

Echte oversteekhelden

Alblasserdam - Overal in de Drechtsteden is hij te zien op de posters langs de kant van de weg: oversteekheld Jason. Hij is het gezicht van de oversteekactie, die leerlingen van OBS Het Palet afgelopen vrijdagmiddag hielden nabij de Edisonweg in Alblasserdam. De slogan luidde: 'De oversteekheld kijkt wel uit'. Op school kregen de kinderen les over veilig oversteken en ook reden ze samen een fietsroute. Jason kwam hierbij als één van de besten uit de bus en werd gekozen als oversteekheld.

Door Anja Helmink

De kinderen doen het goed. "Goedemiddag meneer, bent u al een oversteekheld?", zo klinkt het. De vraag: "Wat is dat dan, een oversteekheld?", kunnen ze heel goed beantwoorden. De kinderen weten de aandacht van de automobilisten te vangen. Met hun rode capes en maskers zijn ze sowieso niet te missen. Daarbij worden ze ook nog eens bijgestaan door agenten, die de automobilisten voor hen staande houden. Net van tevoren krijgen de kinderen nog een keer duidelijke instructies. Wanneer is een automobilist ook alweer een oversteekheld? De vingers gaan grif omhoog. Een echte oversteekheld overziet de verkeerssituatie. Rustig en beheerst rijden, oogcontact maken met de oversteker en de snelheidsmeter in de gaten houden, daar gaat het om.

In de praktijk blijken deze tips echt nodig te zijn. Bij oversteekplaatsen in de regio Drechtsteden vallen nog veel te vaak fietsslachtoffers. Vooral op drukke momenten waarop kinderen naar school en weer naar huis gaan, is het als fietser en automobilist opletten geblazen. Voetgangers en fietsers zijn kwetsbaar.

Deze verkeersactie past goed binnen de doelstelling van de Drechtsteden om samen te werken en kennis te delen. Zeven gemeenten, maatschappelijke organisaties en de politie werken nauw samen op het gebied van verkeersveiligheid. Hun campagne sluit aan bij de provinciale slogan: 'Maak een punt van nul verkeersslachtoffers'. Meer informatie staat op www.maakeenpuntvannul.nl en op www.facebook.com/oversteekheld.

Eén van de groepjes kinderen treft een automobilist uit Streefkerk. De man geeft de kinderen vriendelijk antwoord. "Ik hou altijd rekening met fietsers en zeker met kinderen. Die slingeren soms een beetje. Ik vind het heel goed, dat jullie hier aandacht aan geven." De kinderen zijn het erover eens: deze meneer is een echte oversteekheld en verdient een pen en een sticker. Ook krijgt hij een flyer mee met de oversteekheldentips. "Nou, nou, ik word nog verwend door jullie ook", reageert hij vriendelijk. "Ik zal extra rekening met jullie houden". De burgemeester complimenteert de kinderen. "Dat hebben jullie heel goed gedaan én we hebben er weer een oversteekheld bij". Tegen de aardige automobilist: "Fijn dat u even aandacht had voor de kinderen". De kinderen weten na deze actie nog beter hoe ze veilig kunnen oversteken. Ze roepen alle weggebruikers op: "Word ook een oversteekheld en zorg ervoor dat jijzelf én anderen veilige gebruik kunnen maken van deze oversteekplaats!"

Meer berichten