De enthousiaste vrijwilligers van Stichting Basic Life Support, waaronder ook Izak en Aad, reizen elk najaar af naar Roemenië.
De enthousiaste vrijwilligers van Stichting Basic Life Support, waaronder ook Izak en Aad, reizen elk najaar af naar Roemenië. (Foto: )

Armoede bestrijden in Roemenië

Alblasserdam - Basic Life Support is een stichting die zich inzet voor armen en kansarmen in Roemenië. Veel Alblasserdammers kennen de stichting inmiddels door de jaarlijkse huis aan huis verkoop van bolchrysanten. Aad Goedegebuur en Izak van Hoven zijn als bestuursleden nauw bij de stichting betrokken en vertellen er graag meer over.

Door Anja Helmink

De heren maken deel uit van een bestuur van zes personen. Elk jaar bezoeken ze Roemenië, meestal eind oktober. Eerst (van 1997 tot 2009) voer de stichting onder de vlag van stichting 'De Ondergrondse Kerk' (S.D.O.K). Deze stichting was in die periode ook actief in Oost-Europa, maar ging daarna terug naar haar roots: 'de ondergrondse kerk'.

"We zijn daarom van armoe voor onszelf begonnen", aldus Izak. In 2009 werd stichting Basic Life Support (BLS) opgericht. De naam van de stichting zegt het al: het gaat de vrijwilligers vooral om het voorzien in de basisbehoeften zoals voedsel, kleding en huisvesting.

Basic Life Support werkt samen met twee Roemeense partners, de stichting Ecce Homo (Zie de mens') in Cluj-Napoca, een stad in Noordwesten van Roemenië, en de stichting Elpis (Hoop) in Dej, zo'n 70 km ten noordoosten van Cluj-Napoca.

De stichting sponsort momenteel 65 gezinnen, waarvoor maandelijks 22,50 euro per gezin wordt overgemaakt. Verder is er onder andere een projectje opgezet rondom de verbouw van aardappels. Dit draait inmiddels zelfstandig. Een oude aardappelrooimachine werd opgeknapt en naar Roemenië vervoerd. In het zuiden van Roemenië wordt de kinderopvang van predikant George ondersteund. Deze man heeft een bijzonder levensverhaal. "Als jochie van 7 jaar liep hij van huis weg. Toen hij als jongen van 17/18 jaar in een autowasserette werkte, gaf iemand hem een Nieuw Testament. Door het lezen hiervan, raakte God hem aan en is hij een naschoolse opvang in Galesu (bij Constanta) begonnen. Die draait heel goed."

Een andere predikant van de stichting Elpis reist heel Roemenië door om eenvoudige boerenmensen op te leiden tot predikant. Onder andere de boekhandels 'De Schuilplaats' in Alblasserdam en 'De Kandelaar' in Ridderkerk sponsoren zijn werk.

Basic Life Support werkt vanuit christelijk perspectief. "Het evangelie verandert mensen echt. Tijdens onze bezoeken kijken we vooral of er bijzondere noden zijn. Zo ontmoetten wij onder andere een gezin, waarvan de leden veel last hadden van hun luchtwegen. Ze bleken een lekkende kachel te hebben. Van de opbrengst van onder andere de bolchrysantenverkoop in Alblasserdam kunnen wij in zo'n geval een nieuwe kachel voor hen kopen."

Izak en Aad zijn betrokken bij allerlei acties. De ene keer helpen ze bij het leeghalen van een school (meubilair) of de inzameling van kleding. De andere keer werken ze mee aan de verkoop van bolchrysanten, de huis aan huis collecte of de talentenveiling.

Kijk voor meer informatie op www.sbls.nl.

Meer berichten