Eric Boele (HMB Service) en medewerker Erwin Uyterlinde (l.) konden de geste bijzonder waarderen. (Foto: Ria Scholten)
Eric Boele (HMB Service) en medewerker Erwin Uyterlinde (l.) konden de geste bijzonder waarderen. (Foto: Ria Scholten) (Foto: )

Toekomst Zwembad Schoonenburg onzeker

Nieuw-Lekkerland - Een feestelijke bijeenkomst in Zwembad Schoonenburg. Afgelopen vrijdag werd stilgestaan bij de ondersteunende rol van de sponsoren, vrijwilligers en 5YES-leden bij de exploitatie van het zwembad. Er werd teruggekeken op de afgelopen zeven jaar, waarin het zwembad dankzij de inzet van heel veel mensen open kon blijven.

Door Ria Scholten

Aad den Boer, voorzitter van de Stichting Hou Zwembad Schoonenburg Open keek terug naar de zomer van 2011. "Bezuinigingen door de gemeente Molenwaard leidden tot spanningen, niet alleen bij dit zwembad, maar ook bij De Dompelaar in Groot-Ammers", vertelde hij. "Gelukkig kwam het dorp in actie. Vanuit het plaatselijke Kernoverleg werd een apart team gevormd, dat onder leiding van Arie Rolloos, actie ging voeren. Er werden sponsoren gezocht binnen het bedrijfsleven die een bijdrage wilden leveren aan het onderhoud. Vrijwilligers verklaarden zich bereid om jaarlijks onderhoudswerk te verrichten. Via de 5YES-actie konden inwoners vijf jaar lang een financiële bijdrage leveren."

Penningmeester Gezinus Goeree: "Al deze initiatieven leidden tot een groot succes. In oktober 2011 werd de reeds genoemde stichting opgericht. De gemeente besloot het zwembad open te houden. Een besluit dat goed uitpakte en er toe leidde dat in 2017 werd besloten nog twee jaar op dezelfde voet door te gaan. De exploitatie van het zwembad is tot het eind van dit jaar in handen van Sportfondsen Nieuw-Lekkerland. Daarna volgt er een nieuwe aanbesteding. Wie het gaat worden is nog niet bekend. In de afgelopen zeven jaar is er in het zwembad veel werk verzet. Er kwam een invalidentoilet, er werd geschilderd en onderhoud gepleegd." Vier broers Den Besten zijn als vrijwilliger actief. Als dank mochten zij een bloemetje in ontvangst nemen. Namens de 5YES-leden werd mevrouw Agnes Koolmees (85) in de bloemetjes gezet. Zij is al 31 jaar abonnementhouder. Arie Rolloos werd vorig jaar als voorzitter van de Stichting Hou Zwembad Schoonenburg Open opgevolgd door Aad den Boer. Ook hij kreeg een boeketje."

Ook dit jaar is er het nodige onderhoud gepleegd. Straatwerk werd opgehoogd en rechtgetrokken. De basistuin is gestript en opnieuw aangelegd. Deze werkzaamheden zijn tegen zeer gereduceerde tarieven en zelfs gratis uitgevoerd door Jan Deelen, Hoveniersbedrijf M. Verhoeven en HMB Service. Jan was niet aanwezig. De voor hem bestemde tegel mag hij later plaatsen op een door hem uit te kiezen plek. Manfred Verhoeven en Eric Boele kregen een fraai bedankbord, waarvoor ze een mooi plekje op het terrein mochten uitkiezen. Sportfondsen Nieuw-Lekkerland ontving een cheque van 1.700 euro van de Stichting Hou Zwembad Schoonenburg Open voor onderhoud van het zwembad. Wethouder Johan Quik was eveneens aanwezig. Hij liet weten: "Mijn partij (Doe Mee! Molenlanden) heeft gezegd 'er gaat geen zwembad dicht in Molenlanden' en ik ga mijn uiterste best doen om die belofte na te komen."

Meer berichten