Arnold van Binsbergen heeft het spel in zijn handen dat hij samen met Alexander Kneepkens heeft gemaakt. (Foto: Nanda van Heteren)
Arnold van Binsbergen heeft het spel in zijn handen dat hij samen met Alexander Kneepkens heeft gemaakt. (Foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Bordspel Alblasserdams bedrijf is er!

Alblasserdam - Na maanden van wachten, konden mensen die de crowdfundingsactie van het bordspel 'Chartered: The Golden Age' hebben gesteund, hun exemplaar ophalen. Het Alblasserdamse communicatiebureau Treffend & Co heeft het design ontworpen. Alexander Kneepkens en Arnold van Binsbergen van het bedrijf Jolly Dutch hebben het spel geproduceerd. Van Binsbergen legt uit.

Door Nanda van Heteren

Chartered: The Golden Age is een bordspel van maximaal anderhalf uur voor de hele familie, met kinderen vanaf tien jaar, waarbij het gaat om de rijkste koopman van Amsterdam te worden. Hoewel men één spel koopt, zijn er meerdere varianten mogelijk. Aan de ene kant van het bord is de versie voor twee tot drie spelers te vinden. Anderzijds kan worden gespeeld tussen de vier en zes spelers. Van Binsbergen vertelde eerder: "Dat vereiste wel veel denkwerk. Bij de variant voor meer spelers hebben wij ook B-nummers toegevoegd. Dat zijn bruggetjes. In de variant voor minder spelers zijn de bruggetjes eruit gehaald. Toch blijft het spelelement hetzelfde."

Catan

De maker ziet Chartered: The Golden Age in de spellenwinkel tussen Catan en Ticket to Ride staan. Hoewel zijn werk in de ogen van Van Binsbergen niet met beide spellen te vergelijken is, heeft dit bordspel 'de gemakkelijkheid van Catan en het niveau van Ticket to Ride'.

De ambitie om een spel te maken, komt voort uit een hobby. Kneepkens heeft in zijn jeugd 'heel veel' spellen gespeeld. Het duo bedacht hoe mooi en hoe leuk het zou zijn om zelf een spel te ontwikkelen. Na vijf jaar zijn Kneepkens en Van Binsbergen afgelopen zomer begonnen met het verhaal te bedenken, het design en de eerste ontwerpen te maken.

Internationale markt

Chartered is door verschillende redenen ontstaan. "Het nationale zit in Amsterdam, dat typische Nederlandse vonden wij gewoon mooi. Toch wil je dat er ook een internationale afzetmarkt voor is, dan is Amsterdam nog steeds een goede stad om het spel zich te laten afspelen. Daarnaast was iets met aandelen en daadwerkelijk iets bouwen in het spel voor ons een inspiratie."

Hoogtepunt

Het hoogtepunt van het spel maken, kwam voor Van Binsbergen toen hij de doos met inhoud daadwerkelijk in handen had. "Dat was echt fantastisch. In dit werk zitten bloed, zweet en tranen. Het spel was in totaal drie weken vertraagd. Van oktober tot nu hebben we alle backers (mensen die de crowdfundactie hebben gesteund, red.) via de e-mail op de hoogte gehouden. Dat creëerde echt een community. Die tussentijdse updates zorgden ervoor dat mensen bij de lancering nog steeds zin hadden om te spelen."

Uitbreiding

Hoewel het huidige spel net in de schappen ligt, wordt al nagedacht over een nieuwe versie. "Wij zijn nu een uitbreiding aan het testen. Hierin zit een jokerachtige kaart die je overal kan inzetten. We onderzoeken wat dit betekent voor het spel en of het spelen dan nog leuk blijft. Een joker is een stukje geluk, terwijl het spel draait om tactiek."

"Ook kijken we naar een sloopkaart die het werk van de joker weer ongedaan kan maken, maar ook hier hebben we nog geen beslissing over gemaakt", besluit Van Binsbergen.

Meer berichten