Links: Mariëlle de Bruijn van Den Hâneker en Stijn met de drone. (Foto: Mariëlle de Bruijn)
Links: Mariëlle de Bruijn van Den Hâneker en Stijn met de drone. (Foto: Mariëlle de Bruijn)

Stijn maakt prachtige film over Alblasserwaard

Alblasserwaard - Stijn Philips maakt een natuurfilm over de vier seizoenen in de Alblasserwaard. Vanuit Den Hâneker kreeg hij een drone om deze productie – letterlijk – tot grote hoogten te brengen. Stijn is opgegroeid in de regio en houdt enorm van de weidse polders. Het filmen van de natuur vindt hij geweldig om te doen. En daar is Den Hâneker blij mee, want zo kunnen mensen zien wat de Alblasserwaard allemaal te bieden heeft. De kijker kan door de film mooie plekken ontdekken.

Door Eline Lohman

Het idee is ontstaan nadat Stijn eerder een korte film over de rammeltijd bij hazen had gemaakt in de polders bij Giessenburg, vertelt hij. "Deze film maakte ik naast mijn werk als natuurfilmer bij het tv-programma Vroege Vogels, vooral om ervaring op te doen met het produceren en filmen voor een bioscoopscherm. De film werd enthousiast ontvangen en werd geselecteerd voor het Wildlife Film Festival Rotterdam en kreeg twee nominaties. Ook uit de regio kreeg ik leuke reacties. Dat smaakte naar meer."

Weidse polders

Voor hem was het logisch om een film over de vier seizoenen in de Alblasserwaard te maken. "Ik ben zelf opgegroeid in Giessenburg en houd echt van de weidse polders vol lange sloten, molens, knotwilgen en alle natuur die daarbij hoort. Door de natuur vier seizoenen te volgen zie je goed hoe divers en rijk de natuur is van deze streek is en hoe er altijd wel wat nieuws valt te zien. Tegelijkertijd is de poldernatuur niet vanzelfsprekend en hoop ik met mijn film te laten zien dat we er zuinig op moeten zijn."

Passie

Stijn heeft een ware passie voor het maken van films. "Natuur filmen is fantastisch. Ik houd ervan om buiten te zijn, om oog in oog te staan met wilde dieren en om zo mooi mogelijk hun natuurlijk gedrag vast te leggen. Dat is niet altijd gemakkelijk en je moet goed weten wat je wilt gaan filmen, want straks moet je er in de montage een scene van maken. Ik kom net terug van een ochtend purperreigers filmen. Een prachtige maar schuwe vogel. Ik ben een volle dag bezig geweest om alleen maar te kijken naar purperreigers: hoe gedragen ze zich en hoe en waar kan ik ze straks proberen te filmen. Ik stond op een mooie verdekte plek en er kwam er een langzaam naar me toe lopen. Dat was een topochtend!"

Door en door kennen

Een van deze leukste dingen is dat Stijn de natuur van de Alblasserwaard door en door leert kennen, zegt hij. Daarnaast vindt hij het heel leuk om samen te werken met allerlei partijen in de Alblasserwaard die zich bezig houden met de natuur. Stijn: "Er zijn zoveel bevlogen natuurliefhebbers. Deze mensen helpen me op allerlei manieren: ze gidsen me door bijzondere gebieden, helpen me bij het vinden van dieren of geven me nuttige info. Zonder hun hulp zou ik deze film niet kunnen maken. Dat Den Hâneker mij een drone heeft geschonken, waardeer ik enorm! Het was van begin af aan mijn wens om ook vanuit de lucht filmopnames te maken. Dat geeft een uniek perspectief waardoor je het landschap beter begrijpt. Helaas komen er veel kosten kijken bij dronen: het apparaat, maar ook vergunningen, verzekeringen en onderhoud. Dankzij de gift van Den Hâneker is het nu mogelijk om waanzinnige luchtopnames te maken. Dat is een enorme meerwaarde voor de film."

Meer berichten