Albert Schweitzer ziekenhuis moet operaties uitstellen

Regio - Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft deze en vorige week in totaal zo'n vijftien geplande operaties moeten uitstellen. De verwachting is dat dit in de loop van de zomer nog vaker zal gebeuren.

Er is sprake van een tekort aan bedden door een reeks oorzaken, laat een woordvoerder weten. "De gemiddelde ligduur loopt op als gevolg van het feit dat veel patiënten erg ziek zijn. Veel patiënten kunnen niet worden uitgeplaatst naar de verpleeghuizen wegens gebrek aan bedden daar, óf ze kunnen niet naar huis door de huidige krapte bij de thuiszorg. Dit alles valt samen met de reguliere zomersluiting van een aantal ziekenhuisbedden wegens lagere personele bezetting."

De stroom spoedpatiënten moet te allen tijde kunnen doorgaan, benadrukt de woordvoerder. "Het eventueel tijdelijk moeten sluiten van de Spoedeisende Hulp of het overnachten van patiënten op die afdeling, wat in het verleden helaas noodgedwongen is voorgekomen, willen we zo veel mogelijk vermijden." Daarnaast wil het ziekenhuis voor mensen die zijn opgenomen – ook al bevinden zich onder hen deze week maar liefst dertig patiënten zonder ziekenhuisindicatie – optimaal blijven zorgen.

Spoedoperaties moeten vanzelfsprekend ook doorgaan. "De enige mogelijkheid om de druk op beddencapaciteit te verlichten, is daarom het verplaatsen van geplande en dus niet-spoedeisende operaties van diverse specialismen, zoals chirurgie, orthopedie, gynaecologie en plastische chirurgie." Om zo weinig mogelijk patiënten te moeten teleurstellen, zal het ziekenhuis gedurende de zomer per week bekijken welke ingrepen door kunnen gaan en welke niet.

Meer berichten