Juf Ineke samen met haar groep 6 op het plein van Kindcentrum De Schalm. Vandaag is het echt haar laatste dag! (Foto: Anja Helmink)
Juf Ineke samen met haar groep 6 op het plein van Kindcentrum De Schalm. Vandaag is het echt haar laatste dag! (Foto: Anja Helmink) (Foto: )

Laatste schooldag voor juf Ineke

Alblasserdam - De kinderen staan in de rij voor de ijskar van Arthur Tuytel. Vandaag is er namelijk iets bijzonders aan de hand. Juf Ineke Klootwijk gaat na 44 jaar lesgeven met pensioen. Een dag, die leerkrachten en leerlingen van Kindcentrum De Schalm zeker niet ongemerkt voorbij willen laten gaan. Ineke werkte 27 jaar op de Anne de Vriesschool in Sliedrecht en 17 jaar op Kindcentrum De Schalm.

Door Anja Helmink

Het wachten is op juf Ineke. Zij krijgt vandaag natuurlijk het eerste ijsje. Om haar nek heeft ze een mooie blauw-witte bloemenketting met daaraan de grote P van Pensioen. Ze ziet er totaal niet uit als iemand, die met pensioen gaat. Zo voelt ze zich ook niet, vertelt ze.

"Ik heb 44 jaar gewerkt en het is zo raar, dat het nu ineens op gaat houden. Daarbij komt, dat ik me nog zo gezond voel, daarom hoef ik echt niet te stoppen. In november word ik echter 65 jaar oud, en daarom is het nu tijd. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan."

Ineke woont in Alblasserdam aan de Kerkstraat. "Ik steek zo over. Zelf heb ik ook op deze school gezeten en mijn eigen kinderen ook. Doordat onze zoon hier op school zat, werd ik gevraagd om een keer in te willen vallen. Toen er daarna een plekje vrij kwam, vroegen ze mij daarvoor. Zo kwam ik hier terecht. Ik heb onze eigen zoon in groep 7 nog in de klas gehad."

Ineke had afgelopen jaar groep 6 met 31 leerlingen. Ook draaide ze zes jaar lang samen met collega Judith groep 8. Ze is dol op de bovenbouw. "De humor van de kinderen vind ik zo leuk. Met deze kinderen kun je lachen om een grapje. Dan geef je ze een grote knipoog, zo van: 'Begrijp je me?'

Ineke zag ik de loop van de tijd van alles veranderen. "De ouderbetrokkenheid is nu veel groter. Als twintiger aan ouders moeten vertellen, dat hun kind bleef zitten, dat was een heel ding. Nu is zoiets allang uitgebreid met ouders besproken. Kinderen waren vroeger gedisciplineerder, wat de juf zei, was waar. Nu zijn ze mondiger. Dat geeft echter niet, het is de tijd. Het was toen leuk, maar nu ook. Kinderen blijven leuk! Ik vind het leuk om te zien hoe ze dingen oppikken en verder komen. Ook vond ik het leuk om te adviseren bij de schoolkeuze van de groep acht leerlingen. Later kom je ze dan soms weer tegen en hoor je, dat ze geslaagd zijn."

Plannen heeft Ineke genoeg: meer sporten, een cursus kunstgeschiedenis en een kookcursus. Lachend: "Dat is er altijd bij ingeschoten."

Directeur Tanja Laging zal Ineke missen, maar ze gunt haar ook echt de rust. "Tot het laatst toe heeft ze alles gedaan. Ik zie haar echt als een ambassadeur van de Vreedzame school. Ze heeft oog voor het kind, blijft rustig en is 'streng maar rechtvaardig'. Ook houdt ze enorm van muziek. Als we een musical of bonte avond hadden, stond zij te swingen met de kinderen. Een betere juf kun je je niet wensen.!" Tanja toont een verrassing, die duo-collega Judith Berkhout voor Ineke maakte: een heuse Kidskrant. Op de voorkant staat: "speciale juf Ineke editie'. Dat wordt genieten voor de juf!

Meer berichten