Paul Mallee vindt het belangrijk maatschappelijk betrokken te zijn en iets te kunnen doen voor zijn eigen dorp. (foto: privébezit)
Paul Mallee vindt het belangrijk maatschappelijk betrokken te zijn en iets te kunnen doen voor zijn eigen dorp. (foto: privébezit) (Foto: )

Paul is actief voor het Ondernemersfonds

Alblasserdam heeft sinds 1 januari 2016 een gemeente breed Ondernemersfonds. Ondernemers in de gemeente kunnen hun gezamenlijke plannen dankzij geld uit dit fonds financieren. Het geld in het fonds wordt beheerd door de Stichting Ondernemersfonds Alblasserdam. Paul Mallee is voorzitter van deze stichting en vertelt er graag meer over.

Door Anja Helmink

In het dagelijks leven is Paul directeur Particulieren & Private Banking bij Rabobank IJsselmonde-Drechtsteden. Samen met Dick Bovekerk, Edwin Struis en Henry de Haan maakt hij deel van uit van het bestuur van Stichting Ondernemersfonds Alblasserdam. Paul vindt het belangrijk maatschappelijk betrokken te zijn en iets te kunnen doen voor zijn eigen dorp. "De geïnvesteerde tijd is zeker de moeite waard."

"Bij de ondernemersverenigingen ontstond meer en meer de behoefte aan de mogelijkheid tot het ontplooien van collectieve initiatieven. In samenspraak met de gemeente, onder leiding van wethouder Peter Verheij, zijn verschillende mogelijkheden onderzocht met de oprichting van een ondernemersfonds als resultaat. Het is echt een fonds voor en door ondernemers. Een instrument om hun organisatiekracht te versterken en om gezamenlijk te werken aan verdere versterking van de lokale economie."

Niet alleen bedrijven, winkels en horeca doen mee, maar ook niet-commerciële organisaties zoals scholen, zorginstellingen en sportverenigingen. Het geld komt uit een opslag op de OZB-belasting voor niet-woningen. Iedereen doet verplicht mee dus alle deelnemers hebben baat bij het fonds en er bestaan geen 'free-riders'. Bovendien stimuleert het de samenwerking tussen de deelnemers.

De Stichting Ondernemersfonds Alblasserdam beheert en verdeelt de opbrengst. Er zijn 14 trekkingsgebieden vastgesteld, die te vinden zijn op de website. "De deelnemers mogen zelf bepalen hoe het geld wordt besteed. De enige voorwaarden zijn, dat dit in georganiseerd verband gebeurt en dat het geld een collectief en maatschappelijk belang dient. Lopende projecten zijn onder andere openbare AED's voor bezoekers en bewoners van heel Alblasserdam en beveiligingscamera's voor industrieterrein Vinkenwaard Noord/Zuid."

"Initiatieven kunnen via de vertegenwoordiger van het trekkingsgebied bij ons ingediend worden. Wij zien het als onze taak om contacten in te zetten en verbindingen te leggen. We willen graag dat het geld goed besteed wordt en werpen in een gesprek soms een balletje op, door bijvoorbeeld te vragen: "Hé, is dat misschien iets voor het Ondernemersfonds?" Het geld is niet van ons, maar moet terug naar de ondernemers. Dit heeft gewoon tijd nodig gehad. Steeds meer ondernemers, verenigd dan wel onverenigd, weten ons te vinden en benutten de mogelijkheden van het fonds, Er is echter nog zoveel meer mogelijk. En daar blijf ik me, samen met de andere bestuursleden, vol overgave voor inzetten."

Meer berichten