Foto:

Nico en Ria Fiole zijn vijftig jaar getrouwd

Alblasserdam - Nico Fiole (70) en zijn echtgenote Ria (67) vierden donderdag 18 juli hun gouden huwelijksjubileum. Een dag later kwam burgemeester Jaap Paans op bezoek om het bruidspaar namens het gemeentebestuur geluk te wensen. Hij bracht een fraai boeket bloemen mee.

Door Ria Scholten

De bruidegom is geboren in een van de rug-aan-rug woningen in de Kerkstraat. De bruid zag het levenslicht in de Rotterdamse wijk Charlois. Zij leerden elkaar kennen in bioscoop Sint Joris in Ridderkerk, waar een Elvis-film werd gedraaid. Nico was er met een vriend, Ria met een vriendin. Na een gezellig praatje werden de meisjes uitgenodigd om naar Alblasserdam te komen. Er werd afgesproken bij de klok op de Dam. Nico en Ria kregen verkering en verloofden zich toen Ria zestien jaar jong was. Na hun trouwen woonden zij korte tijd in bij de ouders van de bruid. Daarna kreeg het jonge gezinnetje een huisje aan de Kade 3. Het paar kreeg vier zoons. Omdat Nico veel aan het werk was, was Ria de spil van het gezin. Zij heeft enorm genoten van de gezelligheid en de drukte die een gezin met vier kinderen nu eenmaal met zich meebrengt. De familie is inmiddels uitgebreid met een kleinzoon en een kleindochter. In 2011 werd de huidige woning aan de Kade 11 betrokken, waar wordt genoten van een prachtig uitzicht op het Kielgat en het enige stukje buitendijkse natuur dat Alblasserdam nog rijk is. Er wonen zelfs bevers.

Nico ging als 14-jarige naar de leerschool van scheepswerf Verolme, waar hij al snel aan boord aan het werk ging. In 1983 begon hij met zijn eigen palingvisserij, die in de loop van de jaren uitgroeide tot een zeer succesvol bedrijf. In 2003 kwam een van de zoons in het bedrijf. Sinds 2012 mag er in het rivierengebied niet meer op paling worden gevist vanwege de overschrijding van de door Brussel vastgestelde dioxinenorm. Sinds die tijd is Nico met zijn kraam met paling en gerookte zalm aanwezig bij grote evenementen. Hij staat ook op de weekmarkt in Gorinchem. Het jubileum is afgelopen zaterdag met familie en vrienden gevierd.

Meer berichten