v.l.n.r. Leo Waaijer, Marius de Wit en Anie de Visser zijn blij met het nieuwe clubgebouw. (Foto: Ria Scholten)
v.l.n.r. Leo Waaijer, Marius de Wit en Anie de Visser zijn blij met het nieuwe clubgebouw. (Foto: Ria Scholten) (Foto: )

Brandwijk krijgt 'Huis van de Waard'

Molenlanden - De inwoners van Brandwijk en Molenaarsgraaf krijgen hun eigen 'Huis van de Waard'. Met ingang van 11 september zijn zij elke woensdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur welkom in het clubgebouw aan de Kerkweg, waar onder andere de leden van Met elkaar Voor elkaar (MeVe) samen komen.

Door Ria Scholten

"Het 'Huis van de Waard' is de naam van een samenwerkingsverband dat is geïnitieerd door de gemeente Molenlanden", vertelt Leo Waaijer, coördinator en contactpersoon van de 'Huizen van de Waard'. Vrijwilligers zetten zich samen met professionals in om de verbinding tot stand te brengen en te versterken tussen de inwoners van onze gemeente. Het is mooi dat dit naast Groot-Ammers, Nieuw-Lekkerland, Ottoland en Oud-Alblas nu ook hier mogelijk is. Alle inwoners krijgen deze week een flyer in de brievenbus met de uitnodiging om eens binnen te lopen voor een vrijblijvende kennismaking en een (gratis) kopje koffie of thee. Iedereen die behoefte heeft aan een praatje, een spelletje wil doen, een kaartje wil leggen, een potje wil biljarten of creatief bezig wil zijn is van harte welkom."

Voldoening

Leo vertelt verder: "Elke Huis heeft zijn eigen identiteit en activiteitenaanbod. Zo wordt er in Ottoland iedere week een maaltijd verzorgd voor een twintigtal mensen. Daarnaast kregen in de afgelopen jaren zo'n twintig gezinnen en alleenstaanden de begeleiding die zij nodig hadden. Het schenkt ons veel voldoening als we zien dat sommige bezoekers nu zelf leiding geven aan bepaalde activiteiten of in de keuken staan als er een groepsmaaltijd bereid moet worden. De hiervoor benodigde groenten en fruit komen uit de bijbehorende participatietuin. De tuin is een leer-werkplek voor mensen met een beperking en/of achterstand op de arbeidsmarkt. In Nieuw-Lekkerland is het 'Huis van de Waard' gevestigd in Pand83 aan de Planetenlaan. In april is daar een participatie-atelier geopend voor jongeren met autisme, die onder leiding van een kunstenares aan de slag gaan met verschillende kunstvormen en daardoor letterlijk openbloeien. Zie voor uitgebreide informatie www.huisvandewaard.nl en de Facebookpagina."

Met elkaar Voor elkaar is opgericht in 1985. "Inwoners van Molenlanden, die om welke reden dan ook niet aan het arbeidsproces deelnemen, kunnen lid worden van onze vereniging", vertelt voorzitter Marius de Wit. ,,Op dit moment hebben we 150 leden in de leeftijd van 50 tot 93 jaar. Bijzonder is dat er evenveel dames als heren lid zijn. De contributie bedraagt 15 euro per jaar. Deze voormalige openbare school is sinds mei van dit jaar ons clubgebouw. Het is gedurende het hele jaar van maandag tot en met vrijdag (14:00-17:00 uur) geopend en op de woensdagmorgen van 10:00 tot 12:00 uur."

"Wij bieden onze leden een breed scala aan activiteiten", aldus secretaris Anie de Visser. "In de zomermaanden wordt er op dinsdagmiddag, mits het niet regent, Jeu de Boules competitie gespeeld op onze mooie, eigen buitenbaan. De creatieve middag op donderdag wordt goed bezocht. In de werkplaats staan verschillende houtbewerking machines, die de leden vrij mogen gebruiken. Elke middag wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een potje te biljarten of een kaartje te leggen. Een kop koffie/thee kost 50 eurocent."

Meer berichten