Prinses Beatrix opent nieuw bezoekerscentrum in Kinderdijk.
Prinses Beatrix opent nieuw bezoekerscentrum in Kinderdijk. (Foto: Anneke Ruys)

Prinses Beatrix opent nieuw bezoekerscentrum Kinderdijk

Kinderdijk - Groot feest in Kinderdijk afgelopen zaterdag, waar H.K.H. Prinses Beatrix de officiële opening van het nieuwe bezoekerscentrum van het UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk verrichte. Het werd een bijzondere avond in een sprookjesachtige ambiance. De bezoekers en de vele belangstellenden aan de overzijde van het water genoten van een lichtshow met fonteinen, mooie muziek en zang. Ook het beroemde Wiegje van Beatrijs mét kat van kunstenaar Roel Teeuwen ontbrak niet.

Door Ria Scholten

Prinses Beatrix arriveerde iets na half acht. Zij werd onder andere welkom geheten door Cees van der Vlist, directeur van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en burgemeester Dirk van der Borg van Molenlanden. Na een korte wandeling over de recent geopende voetgangersbrug arriveerde zij bij de nieuwe entreezone, waar in een grote tent als eerste een ontmoeting met een aantal vrijwilligers op het programma stond. Vervolgens nam de prinses op de tribune plaats, waar een groot aantal genodigden een plekje had gekregen. Aan de overzijde van het water was het bezoekerscentrum door zwarte schermen aan het zicht onttrokken.

Ceremoniemeester Boris van der Ham sprak een welkomstwoord: "Stel je voor, er komen ruimtewezens naar de aarde. Wat zou je hen dan laten zien? Kinderdijk!" Daarna hield Van der Vlist een toespraak. Hij gaf aan er trots op te zijn dat de Beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen zich bereid heeft verklaard de opening te verrichten. "Z.K.H. Prins Hendrik was het eerste boegbeeld van de vereniging", blikte hij terug. Prachtige muziek en zang door het koor Oriolis onder leiding van André van Vliet zorgden, terwijl de duisternis viel, voor extra veel sfeer. Het Wiegje van Beatrix dreef langzaam voorbij. Daarna was het tijd voor de opening.

Met een druk op een rode knop verrichte de prinses de officiële openingshandeling. De doeken vielen weg en het fraaie verlichte bezoekerscentrum werd zichtbaar. Gedurende de openingsplechtigheid stond een groot deel van de 220 vrijwilligers, die de stichting telt, op de brug die naar het bezoekerscentrum leidt. Tijdens haar wandeling richting het centrum kreeg de prinses een warm applaus van de vrijwilligers. Na een rondleiding door de architecten Michael Daane Bolier en Dorus Meurs keerde zij huiswaarts.

In de grote tent voegden de genodigden zich bij de vrijwilligers. Er ontstonden vaak leuke gesprekken. Aly van der Burgh en John van de Ven zijn beiden afkomstig uit de streek en al bijna zeven jaar actief als gids. "Ik geef rondleidingen met toelichting in het Engels en Frans", liet Aly weten. "Ik ben trots op Kinderdijk en op alles wat hier door de jaren heen is opgebouwd. Het is mooi om mensen uit de hele wereld uit te leggen wat hier gebeurt." John is naast de Engelse en Franse ook de Duitse taal machtig. "Ik vind het mooi als mensen vragen 'waarom gaan jullie in een moeras wonen?'. Ik kan daar met mijn verhaal dan meteen op inspelen. Wat we van de openingsplechtigheid vinden? Geweldig!"

Meer berichten