Het herinneringsbord staat nabij de plek waar Jean-Noël Vandaele om het leven kwam.
Het herinneringsbord staat nabij de plek waar Jean-Noël Vandaele om het leven kwam. (Foto: Ria Scholten)

Mooi eerbetoon aan piloot Jean-Noël

Alblasserdam - Het was afgelopen zaterdag 28 september precies 75 jaar geleden dat de Belgische Flight Lieutenant Jean-Noël Vandaele, die voor de Engelse luchtmacht vloog, met zijn Hawker Typhoon jachtvliegtuig neerstortte in de Kortlandse polder. Hierbij werd tijdens een druk bezochte herinneringsbijeenkomst uitgebreid stilgestaan. Chantal Cauchie-Vandaele, dochter van de omgekomen piloot, onthulde samen met burgemeester Jaap Paans een herinneringsbord, zijn kleinkinderen een gedenksteen. De plechtigheid werd omlijst door Chr. Muziekvereniging Soli Deo Gloria.

Door Ria Scholten

Velen waren naar de Kortlandsche Kade gekomen om de plechtigheid bij te wonen. Burgemeester Jaap Paans voerde als eerste het woord. Hij benadrukte dat de herdenking van Jean-Noël Vandaele tevens symbool staat voor het herdenken van alle andere oorlogsslachtoffers, die zijn gevallen voor onze vrijheid. Vervolgens hield Martin de Jong van het 4 mei Comité Dodenherdenking een toespraak. Hij citeerde Jan Terlouw, die als 14-jarige, het toestel zag neerstorten: 'Het eerste wat ik tegenkwam was het ontzielde lichaam van de piloot, die in de drassige veenpolder te pletter was gevallen. Ik kwam pas bij mijn positieven toen ik door een politieagent die met de Duitsers samenwerkte, letterlijk van het weiland werd afgetrapt'. De Jong sloot af met een citaat uit het overlijdensbericht van Jean-Noël uit 1944: 'Het is het kenmerkende van een groot hart om de belangrijkste behoefte van de tijd waarin ze leven te ontdekken, en er zich aan te wijden' en concludeerde "Welnu, Jean-Noël Vandaele had zo'n groot hart."

Daarna luisterden de aanwezigen naar de koraal 'Abide with me'. Vervolgens brachten 29 leerlingen van de Ds. Joannes Beukelmanschool door middel van 'Woordkunst' een eerbetoon aan de omgekomen piloot. Daarna werd overgegaan tot de onthulling van de gedenksteen door zijn kleinkinderen Magali en Alexia. Dochter Chantal en de burgemeester verwijderden vervolgens de vlag van het 609 Squadron van het herinneringsbord. Een minuut stilte werd gevolgd door de Belgische en Engelse volksliederen en de bloemlegging. Koen Romieux, vicepresident van de 609 Squadron Association: "Al 75 jaar ligt onze zoon in Alblasserdamse grond begraven en te rusten. De Duitsers wilden zijn stoffelijk overschot in een put gooien, maar dat lieten de Alblasserdammers van toen niet toe en gaven hem een begrafenis met militaire eer. Ik zou dan ook deze mensen van toen, die er nu mogelijk niet meer zijn maar hun familieleden wel, bedanken voor wat zij toen hebben gedaan. De Duitse bezetter had evengoed als vergelding Alblasserdammers tegen een muur kunnen zetten en gefusilleerd voor wat ze toen voor Jean gedaan hebben." Na het slotwoord van wethouder Dorien Zandvliet ging het gezelschap naar het ijsclubgebouw waar de Historische Vereniging West-Alblasserwaard een tentoonstelling had ingericht over het leven van de piloot.

Meer berichten